До дня фармацевтичного працівника
До дня фармацевтичного працівника
Додано:19/09/2022

До дня фармацевтичного працівника !!!!

14 вересня Головний вчений секретар академік НАН ВО України, професор Мойсеєнко Валентина завітала на кафедру кафедру фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, де напередодні, 13 вересня 2022року, відбулася презентація нового унікального проєкту – навчальної аудиторії «Університетська Аптека», який стартував за ініціативи та безпосередньої участі завідувачки кафедри фармакології - академіка НАН ВО України, професорки Ганни Зайченко. Найкращі вітання Ганні Володимирівні — від Президента НАН ВО України академіка Табачнікова С.І.  Нова аудиторія стане осередком професійної підготовки студентів-фармацевтів та ексклюзивним майданчиком для практичного навчання, де відтворено максимально наближені до реальної аптеки умови.

В заході взяли участь ректор НМУ, професор Юрій Кучин, проректори та декани, усі працівники кафедри. «В таких сучасних умовах має навчатися сучасний медик. Саме в таких аудиторіях формуються справжні фармакотерапевтичні команди, професіонали своєї справи, «загартовується» взаєморозуміння і кооперація лікарів з фармацевтами...  – зауважив Юрій Кучин.

Як зазначила професор Ганна Зайченко, в перший тиждень нового навчального року Університетську Аптеку з великим задоволенням відвідували студенти всіх медичних спеціальностей. Адже в Університетській Аптеці повністю обладнане робоче місце фармацевта для відпрацювання практичних навичок з вибору лікарських засобів, здійснення фармацевтичної опіки під час відпуску ліків, консультування з питань раціонального прийому ліків, відповідального самолікування з додержанням вимог належної аптечної практики (GPP).

В шафах і на вітринах в певному порядку розміщено лікарські засоби різних фармако-терапевтичних груп, рецептурні і безрецептурні, вироби медичного призначення, дієтичні добавки, комп’ютер, касовий апарат, сканер, сейф, в якому мають зберігатися рецепти Ф-3, макети сильнодіючих і наркотичних лікарських засобів, холодильник для зберігання термолабільних ліків – всі елементи, як у справжній аптеці. А ті відділи Аптеки, що пов’язані з зберіганням і фасуванням готових лікарських засобів, виготовленням екстемпоральних ліків, сучасні вітрини з парафармацевтичною продукцією, засобами лікувальної косметики, просторі торгові зали з заповненими поличками ОТС-ліків, представлені реалістичними декораціями. Все це створює атмосферу сучасної аптеки.

За словами студентів, в таких умовах цікаво розв’язувати кейсові завдання, легко запам’ятовувати назви ліків, опановувати навички корекції звичайних паперових рецептів, опрацьовувати електронні рецепти, працювати з сучасними довідниками, інструкціями до медичного застосування ліків, навчатися та спілкуватися з відвідувачами аптеки. У цій моделі закладу охорони здоров’я в ігровій формі можна опановувати практичні навички, адже елементи геймерізації є однієї з сучасних форм викладання фармакології.

Своєю чергою колектив викладачів працює над тим, аби в Аптеці запрацювали «демонстраційні версії» програм, що імітують відпуск ліків за е-рецептом, пільговими рецептами за програмою «Доступні ліки», а також заповнення карт про виникнення побічної реакції або неефективності лікарського засобу.

Вітаємо фармацевтів із професійним святом,  дякуємо за важливу роботу, бажаємо подальших професійних успіхів, натхнення і здоров’я!

 

 

  • До дня фармацевтичного працівника
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту