Наукова спільнота й представники аерокосмічної галузі привітали видатного науковця ЗНУ Віктора Грищака із 80-річчям
Наукова спільнота й представники аерокосмічної галузі привітали видатного науковця ЗНУ Віктора Грищака із 80-річчям
Додано:17/03/2020

Свій ювілейний день народження відсвяткував науковець зі світовим ім’ям – доктор технічних наук, академік Національної академії наук вищої освіти України, заслужений діяч науки і техніки України, фундатор і керівник наукової школи «Аналітико-чисельні та гібридні асимптотичні методи дослідження прикладних задач математичної фізики на основі сучасних комп’ютерних технологій та візуалізації процесів», завідувач кафедри прикладної математики і механіки математичного факультету Запорізького національного університету (ZNU, Zaporizhzhia National University), професор Віктор Грищак. Також ця подія стала визначною і для самого математичного факультету, і для усього університету, адже із іменем ювіляра пов’язано становлення кількох математичних напрямів, зокрема тих, що стосуються забезпечення розрахунків у ракетно-космічній галузі, а також розвитку міжнародного співробітництва університету.

https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50327-ukr-2020-02-27--15-34-31-small-P1580032.jpg

На урочистості із вшанування ювіляра зібралися представники адміністрації ЗНУ із ректором Миколою Фроловим, колеги з математичного факультету ЗНУ, де Віктор Захарович працює вже майже тридцять років, а також з інших факультетів університету. Серед почесних гостей свята були й представники інших ЗВО та підприємств: Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара (ДНУ), на базі якого відбувалося професійне становлення на той час ще молодого науковця і фундатора механіко-математичного факультету, НТУ «Харківський політехнічний інститут», а також Державного підприємства «Конструкторське бюро “Південне”» (м. Дніпро), із яким вже довгий час плідно співпрацює команда науковців математичного факультету під керівництвом Віктора Грищака.

Цього урочистого дня чимало прекрасних побажань і слів вдячності було висловлено від представників академічної спільноти та інженерів, представників виробничої галузі на адресу видатного вченого, колеги, наставника Віктора Грищака. Від імені науково-педагогічних працівників ЗНУ і, зокрема, математичного факультету вітали його ректор Микола Фролов і декан математичного факультету Сергій Гоменюк. При цьому Микола Олександрович, звертаючись до учасників заходу, підкреслив: «Віктор Грищак – легендарна людина не лише в науковому світі, він – чудовий організатор, ефективний менеджер, який завжди працює на конкретний результат. Незважаючи на певну почесну дату, яку він сьогодні святкує, він, як і завжди, сповнений енергії, має купу планів, задумів, прогресивних ідей, як локомотив, здатний вести уперед колектив математичного факультету. Він являє собою приклад наслідування для усього університетського оточення. Певен, що у видатного науковця сучасності ще усе найцікавіше – попереду!». 

https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50327-ukr-2020-02-27--15-34-15-small-P1580006.jpg

Ректор також подякував ювіляру за багаторічну сумлінну працю і за ті досягнення, які сьогодні має, завдяки йому, університет. Адже майже 20 років Віктор Грищак, обіймаючи посаду проректора університету (1993-2014), активно розвивав міжнародне співробітництво, налагоджував зв’язки із закордонними ЗВО та партнерами, здійснював розробку науково-дослідних тем, які сприяли матеріальному забезпеченню діяльності університету:

https://www.znu.edu.ua/cms/index.php?action=news/view_details&news_id=50300&lang=ukr&news_code=profesoru-znu--naukovtsyu-zi-svitovim-im-yam-viktoru-grischaku-vipovnilosya-80-rokiv

https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50327-ukr-2020-02-27--15-34-48-small-P1580040.jpg

 

Щиросердні вітальні слова, квіти та численні пам’ятні подарунки отримав цього дня Віктор Захарович й від інших гостей свята, серед яких були його колеги та партнери з міст Дніпра та Харкова. Усі вони згадували визначні віхи діяльності шановного професора, його заслуги та досягнення. У числі тих, хто висловлював ювіляру свою вдячність, цього дня були заступник головного конструктора з системного проєктування ракет і ракетних комплексів, начальник розрахунково-теоретичного комплексу з проєктування та розрахунків у частині балістики, аеродинаміки, тепломасообміну, міцності КБ «Південне» Володимир Сиренко, ветеран підприємства, фахівець із міцності конструкцій КБ Ігор Ларіонов, Вони також передали щиросердні вітання від імені голови Державного космічного агентства України Павла Дегтяренка і вручили нагороди Віктору Грищаку, а також представникам адміністрації ЗНУ – ректору Миколі Фролову та проректору з наукової роботи Геннадію Васильчуку, адже ті сприяли розвитку широкомасштабного співробітництва із підприємствами аерокосмічної галузі. До речі, це були найвищі нагороду цього напрямку – йдеться про Медаль ім. М.К. Янгеля

Свої звернення до шановного ювіляра від себе та керівництва, а також згадки про роки співпраці у період його роботи в ДНУ представили й гості з цього ЗВО – професор Анатолій Дзюба, колеги з НТУ «Харківський політехнічний інститут» та інші. Привітали шановного професора й усі проректори ЗНУ, колеги з кафедр математичного факультету, співробітники

https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50327-ukr-2020-02-27--15-35-17-small-P1580044.jpg

НДЧ ЗНУ, роботу якої довгий час координував Віктор Грищак, а також представники інших факультетів університету і, звичайно, учні та учасники науково-дослідної групи, яка сьогодні забезпечує виконання проєкту з програмно-методологічного забезпечення для визначення руйнівних навантажень складних конструкцій аерокосмічної техніки в рамках «Договору про науково-технічне співробітництво між ВНЗ Запоріжжя і Державним підприємством «Конструкторське бюро “Південне”» (м. Дніпро) до 2020 року. Це декан математичного факультету, професор Сергій Гоменюк, доценти кафедри програмної інженерії Сергій Чопоров та Андрій Лісняк, викладач цієї кафедри Олексій Кудін, доцент кафедри фундаментальної математики Сергій Грибенюк. Усі вони також були відзначені почесною нагородою від керівництва КБ «Південне» – медаллю «За заслуги».

Окрім іншого, присутні в залі і сам Віктор Захарович змогли пригадати найяскравіші моменти з його багатогранного й насиченого подіями життя – під час перегляду ретрофоторепортажу, який підготували представники математичного факультету до свята. А представники студентського покоління цього факультету, які були запрошені на урочистий захід з нагоди ювілейного дня народження видатного математика сучасності, влаштували невеличкий святковий концерт. Відомі й улюблені ювіляром музичні композиції та класичні твори виконав на акордеоні студент 1 курсу Кирило Петрущенко. Віктор Захарович щиро дякував представникам університетського колективу, усій академічній спільності та партнерам, із якими співпрацює, за таке чудове свято й за визнання його досягнень.

Професору ЗНУ, науковцю зі світовим ім'ям Віктору Грищаку виповнилося 80 років

Двадцять шостого лютого відзначає свій почесний ювілей шанована і знана у науковому товаристві людина – доктор технічних наук, академік Академії наук Вищої школи України, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедрою прикладної математики і механіки математичного факультету ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University), професор Віктор Грищак.

https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50300-ukr-2020-02-26--09-56-27-small-_MG_5854.jpgВіктор Захарович народився в м. Житомир у 1940 році. У 1964 році він закінчив із відзнакою фізико-технічний факультет Дніпропетровського національного університету й одразу був запрошений у науково-дослідну групу при кафедрі прикладної теорії пружності цього університету. Молодому науковцю тоді неабияк пощастило, адже він отримав шанс працювати й переймати досвід безпосередньо від керівника кафедри і ректора ДНУ, відомого вченого – академіка НАН України Володимира Моссаковського.

У 1969 році Віктор Захарович достроково закінчує аспірантуру та захищає кандидатську дисертацію. Упродовж 1964-1975 років він працює спочатку асистентом, старшим викладачем, потім доцентом кафедри прикладної теорії пружності. У 1975 році вже відомого на той час молодого науковця запрошують працювати дослідником при Делфтському технологічному університеті (Нідерланди) у всесвітньо відому наукову школу в галузі стійкості оболонкових конструкцій аерокосмічної техніки професора Вернера Койтера.

Уже за рік по тому і майже десять років поспіль шановний науковець на посаді наукового керівника очолює науково-дослідну лабораторію механіки неоднорідного та анізотропного середовища проблемної науково-дослідної лабораторії міцності та надійності конструкцій, виступає деканом механіко-математичного факультету. А в 1985-1986 роках його знов запрошують взяти участь у міжнародній програмі IREX – до університету Північного Техасу (м. Дентон, США) у наукову школу видатного професора з прикладної математики Джона Ньюбергера. Через рік Віктор Грищак повертається знов на батьківщину, де на базі ДНУ організовує факультет прикладної математики, роботу якого очолює на посаді декана до 1992 року.

У 1988 році він захищає докторську дисертацію на тему: «Стійкість та коливання конструкцій змінної жорсткості», у 1990 році Віктор Захарович стає професором кафедри прикладної теорії пружності. У 1991-1992 роках, за програмою фонду ім. Фулбрайта, вчений читає лекції та проводить наукову роботу в Стенфордському університеті (США) – у рамках діяльності наукової школи професора Чарльза Стіла, головного редактора міжнародного журналу «Solids and Structures».

Варто відзначити, що Віктор Захарович уже близько 60 років свого життя і праці присвятив науково-освітній роботі в закладах вищої освіти, із них – майже 30 років у ЗНУ. Крім того, він провадить активну адміністративну й міжнародну діяльність: починаючи з 1993 і до 2014 року включно він обіймав посаду проректора з міжнародного співробітництва та наукової роботи. А вже у 1994 році – організував і очолив кафедру математичного моделювання та інформаційних технологій, а з 2001 року керує кафедрою прикладної математики і механіки.

Паралельно з цим він продовжує розвивати міжнародне партнерство, і в 1995 році його як фахівця та експерта високого рівня запрошують консультантом міжнародної Асоціації з аналізу аварій та катастроф для роботи в Менло Парк (Каліфорнія, США). У період із 1995 по 2000 роки він – запрошений професор Інституту технологічних проблем Польської академії наук (Варшава, 1996), Стенфордського університету (США, 1998, 1999, 2000 рр.), асоційований редактор міжнародного журналу «Applied Mechanics Reviews», член дослідницької Ради консультантів Американського біографічного інституту. Його ім’я увійшло до збірника «Хто є хто у світі» (13-е видання, видавництво Marcus США, 1996).

Серед масштабного наукового доробку його понад 250 наукових і науково-методичних праць, зокрема монографії «Стійкість та коливання конічних оболонок», «Гібридні асимптотичні методи та техніка їх застосування» (перша премія АН ВШ України, 2010), навчальний посібник «Елементи тензорного аналізу в механіці деформованого твердого тіла». Він також – активний учасник низки міжнародних програм і проектів, міжнародних конгресів, конференцій і симпозіумів із теоретичної та прикладної механіки. Виступає керівником «Центру співробітництва Запоріжжя-Магдебург» (Німеччина), науковим керівником держбюджетних тем МОН України, членом спеціалізованих вчених рад ЗНУ і ЗНТУ із захисту кандидатських та докторських дисертацій, членом Експертної ради ВАК України з механіки, бюро Президії Українського товариства інженерів-механіків, Академічного союзу з науки і освіти у Східній Європі, академіком Міжнародної академії наук вищої школи Санкт-Петербурзького відділення.

Плідна наукова діяльність Віктора Грищака відзначена численними почес-https://sites.znu.edu.ua/znu_news/gallery/2020/02/news-50300-ukr-2020-02-26--09-56-52-small-IMG_3296.jpg

ними званнями та заслуги: він – член експертної ради Вищої атестаційної комісії України з механіки деформованого твердого тіла (фізико-математичні науки), академік і член Президії Академії наук вищої освіти України по відділенню «Механіка та машинобудування». Нагороджений Дипломом лауреата нагород «Ярослава Мудрого» і  «Святого Володимира», медаллю «20 років академії наук вищої освіти України», дипломом лауреата регіональної програми «Зоряний шлях» Запорізької області у номінації «Діяч освіти і науки року» (2001), Орденами ІІІ і ІІ ступенів «За заслуги перед Запорізьким краєм», почесними грамотами Міністерства освіти і науки України і медалями «За заслуги» Дніпровського Національного університету ім. О. Гончара, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Придніпровської Державної академії будівництва і архітектури, «60 років конструкторського бюро «Південне».  Є почесним професором Національного університету «Запорізька політехніка». Відзначений медаллю з нагоди 100-річчя з дня народження видатного вченого-механіка академіка НАН України Моссаковського Володимира Івановича. За значні здобутки у галузі науки і техніки Указом Президента України від 2 жовтня 2004 р. Віктору Захаровичу присвоєно звання «Заслужений діяч науки і техніки України», він також – стипендіат державної стипендії для видатних діячів науки (2016), відзначений Почесною грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» (2017).

Під його керівництвом науковий колектив математичного факультету ЗНУ створив програмні комплекси для розрахунку конструкцій із композиційних та неоднорідних матеріалів, які наразі використані КБ «Південне» для проєктування конструкцій для сучасних аерокосмічних систем. Заслуги і досягнення у створенні ракетно-космічної техніки були відзначені Орденом «За створення ракетно-космічної техніки», ювілейними медалями імені видатних генеральних конструкторів ракет і ракето-космічних комплексів Михайла Кузьмича Янгеля і Станіслава Миколайовича Конюхова.

Зараз Віктор Захарович продовжує очолювати проєкт із виконання «Договору про науково-технічне співробітництво між ВНЗ Запоріжжя і Державним підприємством «Конструкторське бюро “Південне”» (м. Дніпропетровськ) до 2024 року. Висока оцінка керівництвом КБ «Південне» попередньої діяльності вчених математичного факультету Запорізького національного університету стала надійним підґрунтям для підписання договору на розробку програмно-методічного забезпечення для визначення руйнівних навантажень складних конструкцій аерокосмічної техніки.

Увесь університетський колектив щиросердно вітає шановного ювіляра, невтомна діяльність якого вже багато років спрямована на розвиток ЗНУ, української і світової науки. Щиросердно бажають йому добра, миру, міцного здоров’я й наснаги на многії літа!

  • Наукова спільнота й представники аерокосмічної галузі привітали видатного науковця ЗНУ Віктора Грищака із 80-річчям
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту