Пам’яті видатного вченого Железенка Ігоря Володимировича
Пам’яті видатного вченого Жежеленка Ігоря Володимировича
Додано:12/05/2023

 

 

Пам’яті видатного вченого, реформатора освіти і науки в Україні, засновника концепції гуманізації вищої технічної освіти, організатора наукової школи і всесвітньо відомого фахівця з якості енергії

ЖЕЖЕЛЕНКА ІГОРЯ ВОЛОДИМИРОВИЧА

П Р И С В Я Ч У Є Т Ь С Я

У грудні 2022 року в своїй квартирі в місті Маріуполь відійшов у вічність доктор технічних наук, професор, академік ГО «НАН ВО України», людина світлої душі, ректор Приазовського державного технічного університету у 1981— 2003 рр. Жежеленко Ігор Володимирович. Він багато зробив для становлення вищої технічної освіти в Україні, становлення та розвитку нашої Академії.

Випускник технічного університету «Московський енергетичний інститут», протягом семи років працював на різних посадах у електрогосподарств крупного промислового підприємства і більше шести років – у проектному інституті. З 1966 року його трудова діяльність пов’язана з Маріупольським металургійним заводом та однойменним інститутом ( з 1994 р. – Приазовський державний технічний університет), у якому він пройшов шлях від викладача до ректора, став кандидатом, а згодом – доктором технічних наук, професором. За ініціативою І.В. Жежеленка, під його керівництвом і активній участі Маріупольський металургійний інститут отримав статус технічного університету, був відкритий фах «Електропостачання промислових підприємств» і створена однойменна кафедра, яка й досі користується авторитетом у ЗВО та за його межами.

Ігор Володимирович був одним із співорганізаторів Академії наук вищої школи України і стояв біля витоків відділення енергетики Академії, де він очолив секцію електропостачання. Починаючи з 1993 р., проф. І.В. Жежеленко провів під егідою АН ВШ України понад 20 міжнародних конференцій з якості електроенергії, на яких щорічно були присутніми фахівці з усіх країн світу. Протягом своєї діяльності проф. І.В. Жежеленко створив єдину в Україні наукову школу з якості електропостачання, в рамках якої під його керівництвом підготовлено і захищено понад 50 кандидатських та 10 докторських дисертацій, опубліковано понад 1000 публікацій, видано близько 50 монографій та підручників, значна кількість з яких вийшли кількома виданнями. За свої здобутки Ігор Володимирович був удостоєний почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України», обраний почесним доктором низки європейських університетів та відзначений великою кількістю нагород, у т.ч. медалями Ярослава Мудрого та Святого Володимира ГО «НАН ВО України».

Вагомий внесок зробив Ігор Володимирович у становлення та розвиток вищої технічної освіти України. Під його керівництвом створено концепцію гуманізації вищої технічної освіти України. Уперше в історії освіти України ним створено при ПДТУ гуманітарний факультет, складовою якого став камерний музичний театр, що включений до  Єдиного державного реєстру театрів України. Крім того, Ігор Володимирович Жежеленко  брав активну участь в роботі Маріупольського драматичного театру у якості композитора та постановника. Тут відкривались його родинні музичні здібності, тут він знайшов своє високе покликання, і тут працював до останніх днів існування театру.

За значні заслуги перед містом і Приазов’ям в цілому, активну наукову і громадську діяльність професор І.В. Жежеленко обраний почесним громадянином м. Маріуполь.

Пам’ять про Ігоря Володимировича залишається назавжди в наших серцях, вона увіковічнена в тисячах його публікацій, сотнях його учнів, серед яких академіки: НАН ВО України: П.П. Говоров, П.Д. Лежнюк, Ю.Л. Саєнко, В.В. Черкашина, А.В. Журахівський, Ю.О. Варецький та ін.

Вічна світла пам’ять і спокій шановному академіку, світлій людині і неординарній особистості.

 

Президія ГО «НАН ВО України», колеги по відділенню «Енергетика та ресурсозбереження» , учні та численні поціновувачі його талантів

 

 

  • Пам’яті видатного вченого Железенка Ігоря Володимировича
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту