Помер видатний український вчений Борис Патон
Помер видатний український вчений Борис Патон
Додано:20/08/2020

Президія громадської організації «Національна академія наук вищої освіти України» із сумом повідомляє, що 19 серпня 2020 року на 102 році життя відійшов у вічність видатний учений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук, професор, Президент Національної академії наук України, Герой України, директор Інституту електрозварювання імені Євгена Патона НАН України; генеральний директор Міжгалузевого науково-технічного комплексу «Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона»; президент Міжнародної асоціації академій наук; член Ради з питань науки та науково-технічної політики при Президентові України; голова Комітету з Державної премії України в галузі науки і техніки член Державної комісії з питань реформування, розвитку Збройних сил України, інших військових формувань, озброєння та військової техніки, перший заступник голови Національної ради зі сталого розвитку України, непересічна особистість світового рівня ПАТОН БОРИС ЄВГЕНОВИЧ.

 

Народився 27 листопада 1918 р. у м. Києві. У 1941 р. закінчив Київський індустріальний інститут. З 1942 р. його трудова діяльність пов’язана з Національною академією наук України, де він пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до директора інституту (1953 р.). 

Б.Є. Патон творчо розвинув ідеї та продовжив справу, започатковану його батьком академіком Є.О. Патоном - визначним ученим, фундатором Інституту електрозварювання, - і досяг нових вершин в науці. Протягом 50 років він очолював всесвітньо відомий академічний Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона, що виріс у могутній науково-технічний комплекс, до складу якого входять науково-дослідний інститут, конструкторсько-технологічні й експериментальні підрозділи, три дослідних заводи, а також інноваційні організації, науково-інженерний і атестаційний центри. 

Під керівництвом Б.Є. Патона і за його безпосередньою участю в Інституті проведено глибокі дослідження й отримані значні результати в розробці прогресивних технологій невід’ємного з’єднання й обробки металів і неметалів в різних умовах. До них відносяться зварювання і наплавка під флюсом, зварювання в захисних газах суцільним і порошковим дротом, електрошлакове зварювання, газотермічненапилення, променеві технології й інші процеси. 

 Фундаментальні дослідження Б.Є. Патона та його учнів в галузі взаємодії зварювальних джерел нагріву з розплавленим металом заклали основу для створення нової галузі металургії - спеціальної електрометалургії. Завдяки їй стало можливим лиття особливо чистої спеціальної сталі і сплавів, кольорових металів, отримання унікальних композиційних матеріалів. Борис Євгенович зробив великий внесок у створення нових типів зварних конструкцій, індустріальних способів зварювання магістральних трубопроводів, великогабаритних резервуарів для зберігання нафти, кожухів доменних печей, висотних баштових конструкцій. 

Академік Б.Є. Патон першим почав і розвинув дослідження з використання зварювальних процесів в космічній технології, виконаних космонавтами при орбітальних польотах кораблів і в умовах відкритого космосу. Він - визнаний лідер у цій сфері. 

В останнє десятиріччя до кола наукових інтересів Патона-вченого увійшла проблема вишукування оригінальних медичних технологій і розробка унікальних зразків медичної техніки й інструментів. Під його керівництвом співробітники Інституту і вчені-медики винайшли новий спосіб з'єднання (зварювання) м'яких тканин людини і тварин, що широко використовується нині в хірургічній практиці. 

Понад 50 років Б.Є. Патон очолював Національну академію наук України, яка під його керівництвом перетворилася на один із найбільших наукових центрів Східної Європи, широко відомий в усьому світі.

Постійну увагу Борис Євгенович приділяв комплексності і пріоритетності наукових досліджень з найважливіших проблем природничих, технічних і соціогуманітарних наук. Його ініціатива максимально залучити наукові установи до розв’язання виробничих і екологічних проблем на місцях виявилася в організації 7 академічних регіональних наукових центрів, що охоплюють всі області України. 

Нова сторінка в багатогранній діяльності Б.Є. Патона відкрилася в роки незалежності України. Як член Ради з питань науки і науково-технічної політики при Президентові України і Ради національної безпеки й оборони України Борис Євгенович зробив вагомий особистий внесок в адаптацію Національної академії наук і всієї науки України до умов ринкової економіки. Як голова Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки він невпинно дбав про авторитет і престиж праці вчених, надаючи великого значення інноваційній діяльності, формуванню і вдосконаленню перших в Україні технопарків.  

З великим натхненням він піклувався про наукову молодь та залучення молодих талантів до наукової роботи в інститутах і аспірантурі й завжди пов’язував підготовку молодих кадрів з пропагандою та поліпшенням умов складної, але вкрай важливої для суспільства праці вченого.

Академік Б.Є. Патон – один із фундаторів і президент Міжнародної асоціації академій наук; почесний президент Міжнародної інженерної академії, член Академії Європи, почесний член Римського клубу, дійсний член академій наук і науково-технічних суспільств багатьох країн світу, автор понад 1000 наукових праць, великої кількості патентів. 

Тривалий час Борис Євгенович поєднував напружену наукову діяльність з державною на високих постах заступника Голови Верховної Ради СРСР і члена Президії Верховної Ради України.

Його самовіддана подвижницька праця відзначена численними науковими і державними й міжнародними нагородами та преміями.

Глибоко сумуємо через відхід у засвіти неперевершеного вченого, який все своє життя віддав напруженій і шляхетній праці на користь нашої України та адресуємо слова підтримки і співчуття рідним, друзям, колегам та знайомим.

  Вічна світла пам’ять!

 

Президент  ГО «НАН ВО України»,

д-р мед.н., професор                     акад. С. Табачніков

  • Помер видатний український вчений Борис Патон
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту