Інформація до відома
Інформація до відома
Додано:24/02/2020

 

25 лютого 2019 р. під головуванням президента Національної академії наук вищої освіти України, доктора медичних наук, професора, академіка  С. Табачнікова відбулося чергове засідання Бюро Президії ГО «НАН ВО України» (далі – Академія), у якому взяли участь 20 її членів, зокрема, віце-президенти, деякі академіки-секретарі наукових фахових відділень, керівники регіональних наукових центрів, голови обласних відділень Академії та почесний гість, доктор технічних наук, професор, науковий співробітник Інституту математики Сербської академії наук пані Катіца Хедріх Стефанович (Республіка Сербія) – іноземний академік НАН ВО України. Вона виступила зі змістовною презентацією про свій життєвий і творчий шлях та наукові досягнення. Під час доповіді проф. Катіца Хендіх наголосила на необхідності подальшого встановлення наукових партнерських зв’язків, обміну науковим досвідом  та корисною інформацією між країнами, спільних публікацій матеріалів у наукометричних базах SCOPUS та WEB OF SCIENCE, організації й проведенні сумісних наукових заходів (науково-практичних конференцій, симпозіумів, форумів, олімпіад, круглих столів тощо), підготовки і видання навчально-методичної та наукової літератури з технічних дисциплін. Для бібліотеки Академії пані Катіца презентувала кілька своїх наукових праць. У свою чергу Президент Академії, д-р мед.н., проф. С. Табачніков нагородив проф. Катіцу Хедріх Стефанович академічною медаллю «За успіхи в науково-педагогічній діяльності» й Почесною грамотою Академії за вагомий внесок у розвиток науки і техніки, високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю в сфері вищої освіти.

На розгляд Бюро Президії ГО «НАН ВО України» також було винесено низку актуальних питань. Зокрема, віце-президент, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, член наукової ради Національного фонду досліджень України акад. В. Шакун (далі – Фонд) доповів, що у квітні цього року означений вище Фонд офіційно розпочинає прийом заявок на отримання грантів.  Міністерство освіти і науки України вже оприлюднило до громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку конкурсного відбору та фінансування Національним фондом досліджень України проєктів з виконання наукових досліджень і розробок». Конкурс відбуватиметься з метою грантової підтримки фундаментальних та прикладних наукових досліджень у галузі природничих, технічних, суспільних та гуманітарних наук, експериментальних розробок за пріоритетними напрямами. Грантова підтримка надаватиметься проєкту, науковим керівником якого є визначний український учений, а також будь-які юридичні особи. Вимоги до подачі документів будуть розміщені на веб-сайті Фонду. Необхідними умовами для отримання гранту є наявність наукового ступеня, вченого звання, публікацій, які входять до наукометричних баз Scopus або Web of Science і залучення зарубіжних експертів. Також проф. Василь Шакун підкреслив, що у наших академіків є чудова можливість ввійти до складу експертної ради Національного фонду досліджень України.

Окрім того, на засіданні Бюро Президії було затверджено графік виїзних засідань Президії Академії у регіони України на 2020 рік. Перший віце-президент-головний учений секретар, д-р мед.н., проф. Р. Процюк виступив із докладною і змістовною презентацією про вже здійснене 23 лютого виїзне засідання до м. Полтави (Полтавська державна аграрна академія, ректор - доктор с.-г. н., проф., акад. В. Аранчій; Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, ректор – д-р. філол. н., проф., акад. М. Степаненко), а також обговорено проєкт комплексного плану діяльності ГО «НАН ВО України» на 2020 рік для затвердження на засіданні Президії 17 березня. Розглянуто особові справи двох претендентів на вступ до Академії та рекомендовано до затвердження на Президії.

Слід наголосити, що 15 лютого відбулися загальні збори відділення медицини. Про те, як пройшов цей захід докладно доповів перший віце-президент-головний учений секретар, академік-секретар цього відділення, д-р мед.н., проф. Р. Процюк. Він поінформував, що на загальних зборах відділення були присутні 30 академіків із різних куточків України. Захід став майданчиком для професійної дискусії та сприяв обміну досвідом серед колег щодо поточної ситуації навколо реформування медичної галузі. Принагідно акад. С. Табачніков повідомив, що за ініціативи та сприяння академіка-секретаря відділення ветеринарної медицини, акад. О. Мельника було виготовлено академічну відзнаку – медаль імені М.І. Пирогова.

Насамкінець головуючий засідання Бюро Президії ГО «НАН ВО України», президент, проф. С. Табачніков щиро подякував присутнім за участь у його роботі, побажав усім членам Бюро Президії міцного здоров’я, творчої наснаги та нових звершень.

 

  • Інформація до відома
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту