ЩИРО ВІТАЄМО ЮВІЛЯРА !
ЩИРО ВІТАЄМО ЮВІЛЯРА !
Додано:23/06/2020

ЩИРО ВІТАЄМО ЮВІЛЯРА !

24 червня наш колега і наставник, видатний  вчений - механік, доктор технічних наук, професор  кафедри конструювання верстатів і машин ММІ, заслужений винахідник УРСР, заслужений працівник народної освіти України, заслужений викладач НТУУ «КПІ», Doctor Honoris Causa ТУ-Габрово, віце-президент ГО «Національна академія наук вищої освіти України» Юрій Миколайович Кузнєцов святкує свій 80-річний Ювілей.

Вся науково-інноваційна, педагогічна і громадська діяльність Юрія Миколайовича Кузнєцова безпосередньо пов’язана з НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського». 

Професор Ю.М. Кузнєцов  опублікував понад 1000 наукових праць, написав 65 книг, є автором понад 400 винаходів, корисних моделей, промислових зразків, творів науки та «ноу-хау», 2-х стандартів СРСР на затискні пристрої, 8 керівних матеріалів та технічних умов (ТУ) з проектування і виготовлення цангових та безцангових затискних патронів нових серій.

Значна частина винаходів професора Кузнєцова Ю.М. впроваджена у виробництво в Україні, Болгарії та Китаї. За оригінальні винаходи його визнано переможцем Всеукраїнських конкурсів «Винахідник-2004», «Винахідник-2011», «Винахідник-2016». За видатні досягнення у винахідництві і інноваційній діяльності професор Ю.М. Кузнєцов у 2016 р. удостоєний вищої відзнаки Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) - Золотої медалі «Видатний винахідник».

Вражають наукові здобутки професора Ю.М. Кузнєцова. Він засновник і науковий керівник 4-х науково-педагогічних шкіл, які відомі як в Україні, так і далеко за її межами. Підготував 11 докторів та 44 кандидатів технічних наук. Під його науковим консультуванням успішно захистив докторську дисертацію Хамуйєла Ж.А. Герру (на тему «Генетико-морфологічний синтез затискних патронів»), який став першим на африканському континенті доктором технічних наук. Численні учні і послідовники сьогодні гідно представляють наукові школи професора Ю.М. Кузнєцова в Україні, Росії, Узбекистані, Болгарії, В'єтнамі, Йорданії, Лівані тощо.

Професор Ю.М. Кузнєцов - автор концепції підготовки інтелектуальної еліти у закладах вищої освіти України. Впровадив низку нових дисциплін інноваційного спрямування, розробив навчальні програми для спеціалістів, магістрів і докторів філософії. Написав 45 підручників і навчальних посібників з різних дисциплін.

Юрій Миколайович веде активну громадську діяльність. Тривалий час очолював експертно-консультаційну комісію з питань інтелектуальної власності департаменту науки і інноватики НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», є членом науково-методичної комісії МОН України з інженерної механіки, спеціалізованих вчених рад з захисту докторських і кандидатських дисертацій, віце-президент  ГО «Національна академія наук вищої освіти України».

За видатні досягнення у науково-технічній, інноваційній і громадській діяльності академік Кузнєцов Ю.М. удостоєний низкою академічних нагород, зокрема: тричі лауреат академічної нагороди Ярослава Мудрого, лауреат академічної нагороди Святого Володимира, Ордена Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ і ІІ ступенів, медалі «За успіхи в науково-педагогічній діяльності», медалей імені Івана Пулюя та Миколи Дубини.

Тривалий час професор Ю.М. Кузнєцов плідно співпрацює з кафедрою електромеханіки ФЕА. Велику увагу він приділяє підтримці, подальшому розвитку і популяризації започаткованих на нашій кафедрі новітніх наукових напрямів з генетичного передбачення, інноваційних освітніх технологій, генетичного синтезу і аналізу складних технічних систем. За результатами співпраці творчих колективів двох кафедр, за безпосередньою участю аспірантів і студентів – механіків і електромеханіків уперше:

- започатковано і розроблено науково-методичні засади новітніх наукових напрямів «Генетична електромеханіка» і «Генетична механіка»;

- науково доведено генетичну природу і розроблено єдину методологію генетичного передбачення, синтезу та аналізу осесиметричних електромеханічних і механічних об’єктів;

- розроблено навчальну програму підготовки докторів філософії «Інноватика і креатологія»;

- підготовлено нові дисципліни інноваційного циклу «Інноваційний синтез електромеханічних систем» і «Основи міждисциплінарного синтезу складних технічних систем»;

- відкрито і пояснено загальносистемні принципи й ефекти в генетичному структуроутворенні механічних об’єктів, зокрема: механічний ген, структурна гомологія, ізомерія, генетична пам'ять, реплікація, схрещування, інверсія, кросинговер, мутація та ін.; 

- створено і запатентовано багатофункціональні технічні об’єкти модульного типу «Мотор-шпиндель», які вперше в світі синтезовано за результатами розшифрування генетичних програм;

- розроблено і впроваджено в навчальний процес інноваційну технологію навчання студентів технічних спеціальностей із гарантованим інноваційним ефектом виконання навчальних робіт на рівні конкурентоздатних технічних рішень і винаходів;

- видано тлумачний термінологічний словник зі структурної і генетичної електромеханіки.

Сьогодні Ю.М. Кузнєцов веде активну і багатогранну інтелектуальну й просвітницьку діяльність, присвячуючи її вихованню студентської молоді, підготовці майбутніх фахівців, науковців, відродженню вітчизняного верстатобудування, удосконаленню вищої технічної освіти, збереженню та примноженню іміджу інженера – творця.

Тож і надалі бажаємо Вам, вельмишановний Юрію Миколайовичу, щоб Ваша професійна та наукова діяльність була сповнена задоволення і нових творчих перемог, нехай перед Вами завжди відкриваються обрії для майбутніх перспектив, а успіхи надихають на подальші звершення в ім’я процвітання нашої держави!

Міцного здоров'я, мирного неба, добробуту і благополуччя, всіляких гараздів, життєвої наснаги, щастя, радості, миру та добра Вам!

 

З глибокою повагою та найкращими побажаннями

 

Президія ГО «Національна академія наук вищої освіти України»

та академік-секретар загальнотехнічного відділення ГО «НАН ВО України»,

д-р тех.н., проф., декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК   НУБіП України                                       Л.В. Баль-Прилипко

 

/academics/%D0%AE%D0%B2%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%B9%20%D0%9A%D1%83%D0%B7%D0%BD%D1%94%D1%86%D0%BE%D0%B2%20%D0%AE.%D0%9C..docx

 

  • ЩИРО ВІТАЄМО ЮВІЛЯРА !
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту