Що з інклюзією в Україні?
Що з інклюзією в Україні?
Додано:02/06/2023

Що з інклюзією в Україні?

Наскільки успішно втілюємо інклюзію в нашій державі? Які труднощі виникають при реалізації запланованого і на які очікуємо у повоєнний період? Які завдання потребують першочергового вирішення?

Ці та інші актуальні питання політики інклюзивного розвитку сьогодення і найближчого майбутнього України у повоєнний період були обговорені під час роботи круглого столу «Інклюзія в Україні у повоєнний період: з чого починається цивілізація?», який відбувся 30 травня 2023 року на платформі ГО «Національна академія наук вищої освіти України». У роботі заходу взяли участь понад 100 представників сфери освіти і науки, політичних та громадських кіл України.

Основним завданням, що було поставлене організаторами  круглого столу, це обмін досвідом, обговорення шляхів подальшої ефективної реалізації політики інклюзивного розвитку в Україні у повоєнний період з урахуванням кращих практик вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Завдяки онлайн-підключенню у заході мали можливість взяти участь потужна команда експертів: Дікова-Фаворська Олена Михайлівна, докторка соціологічних наук, професор; Череп Алла Василівна, доктор економічних наук, професорка;  Грущинська Наталія Миколаївна, докторка економічних наук, професорка; Мойсеєнко Валентина Олексіївна, докторка медичних наук, професорка; Мартиненко Ірина Володимирівна, докторка психологічних наук, професорка; Ващук Олеся Петрівна, докторка юридичних наук, професорка, голова Ради молодих учених при МОН України; Алєксєєва Олена Іванівна, кандидатка психологічних наук, доцентка; Хромець Вікторія Анатоліївна, кандидатка наук з державного управління; Маліновська Наталія Миколаївна, директорка Центру експертизи та сертифікації освітніх та наукових програм.

Організатори запропонували учасникам круглого столу виступи експертів, після чого відбулася вільна дискусія, жваве обговорення актуальних питань інклюзивного розвитку. Якісна підготовка експертів, конструктивний настрій учасників заходу дозволили оперативно й змістовно попрацювати та розглянути такі питання:

- інклюзія як ресурс і механізм побудови демократичної держави;

- доступність - визначальна умова реалізації прав людини у повоєнний період;

- особливості організації інклюзивного освітнього середовища у  воєнний час і повоєнний період;

- передові зарубіжні практики публічного управління у сфері інклюзивної освіти;

- фінансова інклюзія-ключовий фактор у підвищенні добробуту населення України у повоєнний час;

- соціальний захист осіб літнього віку як пріоритетний напрям соціальної інклюзії;

- формування молодіжної політики в Україні  у воєнний і повоєнний періоди.

 Учасники мали можливість обмінятися думками і напрацюваннями з питань розвитку освітньої та фінансової інклюзії, створення безбар´єрного простору в Україні та інтеграції людей з інвалідністю внаслідок війни у нові життєві обставини. Беззаперечною була загальна думка усіх учасників заходу, що у реаліях російсько-української війни, яка ще триває, говорити про Україну як інклюзивну державу необхідно вже зараз!

Модератор заходу, віцепрезидентка з питань академічної мобільності та євроінтеграції ГО «НАН ВО України» Ірина Дейнега оголосила загальні висновки з обговорення поставлених питань учасниками круглого столу:

- інклюзія – це реальний показник того, що суспільство є цивілізованим;

- інклюзія – це про комфорт кожної людини. Це те, що дозволяє змінювати якість нашого життя;

- інклюзивне суспільство починається з кожного з нас;

- кожна людина має право розвиватися, працювати і мати максимально повноцінне життя;

- проблему  інклюзії в Україні вирішити не лише можна, а й необхідно!  Проявляти ініціативу має усе суспільство в цілому і роль влади у цьому процесі має бути вирішальною;

- заходи щодо соціальної адаптації та соціально-середовищної орієнтації для людей з інвалідністю мають бути серед першочергових заходів із відновлення країни як на місцевому, так і загальнодержавному рівнях.

 Усі конкретні пропозиції і зауваження учасників будуть узагальнені організаторами круглого столу  та надіслані до відповідних органів законодавчої й виконавчої влади.

За взаємною згодою експертів було здійснено запис їх виступів і найближчим часом опублікуємо відео з метою поширення доволі корисної інформації.

Підсумки зустрічі, спілкування учасників надихають і ще більше переконують у тому, що круглий стіл, спільні обговорення актуальних питань сьогодення українського суспільства як форми організації співпраці у громаді  поступово стають нормою, підвищують комунікацію між фахівцями та владою в цілому і є дієвим способом впливу громади на управлінські рішення.

 

Президія ГО «НАН ВО України»

  • Що з інклюзією в Україні?
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту