Світла та Вічна Память...
Світла та Вічна Память...
Додано:09/09/2021

Президія Громадської організації «Національна академія наук вищої освіти України» із сумом сповіщає, що 06 вересня 2021 року відійшла у вічність доктор медичних наук, професор, професор кафедри сімейної медицини ФПДО  Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, академік НАН ВО України Заремба Євгенія Хомівна.

 

Народилася 20 березня 1935 року в селі Ржищів Берестечківського (нині –Горохівського) району Волинської області. У 1959 році з відзнакою закінчила лікувальний факультет Львівського державного медичного інституту. З 1959 по 1970 рр. працювала лікарем-терапевтом Вузлової лікарні ст. Львів.

З 1962 по 1964 рр. навчалася в клінічній ординатурі при кафедрі факультетської терапії ЛДМІ. Будучи на практичній роботі, підготувала і в 1968 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Кортикостероидная терапия методом переменного «гормонального вакуума». З вересня 1970 по липень 1976 рр. – асистент кафедри факультетської терапії, а з липня 1976 по січень 1984 р. – доцент кафедри шпитальної терапії Львівського державного медичного інституту. У жовтні 1983 року призначена завідувачем кафедри терапії № 2 факультету удосконалення лікарів і провізорів ЛДМІ, у січні 1984 року – обрана по конкурсу. Протягом 22 років (1983-2005) завідувала кафедрою сімейної медицини і по праву Заремба Є.Х. вважається засновницею сімейної медицини в Україні.  У 1988 році захистила докторську дисертацію на тему: «Применение прерывистого курса лечения глюкокортикоидами и инсулином у терапевтических больных». У 1989 році присвоєно звання професора. З 1993 по 1996 рік працювала деканом факультету удосконалення лікарів і провізорів ЛДМУ імені Данила Галицького, член експертної комісії з «Внутрішніх хвороб» ВАК України з 2001 по 2005 роки, 25 грудня 2004 року обрана академіком Академії наук вищої школи України (нині –  Національна академія наук вищої освіти України»). З 2005 року - професор кафедри сімейної медицини факультету післядипломної освіти. Взяла активну участь в організації Асоціації сімейних лікарів України та вступила у Всесвітню і Європейську організації (WONCA).

З метою організації в Україні сімейної медицини вивчала досвід багатьох країн світу: США, Великобританії, Франції, Австрії, Польщі, Чехії, Угорщини, Фінляндії та ін. Заремба Є.Х. засновник першої кафедри та Асоціації сімейних лікарів в Україні. Під її керівництвом опрацьована концепція організації сімейної медицини, розроблені навчальні плани, програми та методичні рекомендації для проведення практичних і семінарських занять для слухачів циклів спеціалізації, переатестації, тематичного удосконалення та інтернів зі спеціальностей: загальна практика – сімейна медицина, терапія, кардіологія, клінічна кардіографія, ревматологія, медицина невідкладних станів.

Заремба Є.Х. була дійсним членом Європейської і Світової організацій сімейної медицини й загальної практики (WONCA), віце-президентом Асоціації сімейних лікарів України, президентом Асоціації сімейних лікарів Львівщини,

Внесок проф. Заремби Є.Х. у розвиток охорони здоров’я високо оцінений в Україні. Її нагороджено грамотами МОЗ України (2007 р., 2010 р.), «За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток охорони здоров’я високий професіоналізм, відданість справі, активну громадянську позицію та з нагоди 25-річчя запровадження сімейної медицини в Україні» (2013 р.); почесною відзнакою «Великого Князя Володимира» (2007 р.); нагородою Ярослава Мудрого (2007 р.); подяками комітету з питань народної і нетрадиційної медицини МОЗ України за участь у науково-практичній конференції «Здоров’я та довголіття» (2007 р., 2008 р.), академічною нагородою «За успіхи в науково-педагогічній діяльності». Під її керівництвом захищено понад 20 кандидатських дисертацій.

Академік Є.Х. Заремба добре відома як прекрасний організатор, клініцист, вчена, досвідчений педагог, лікар вищої кваліфікаційної категорії зі спеціальностей «терапія», «кардіологія», «загальна практика – сімейна медицина».  Автор понад 900 наукових праць.

 Глибоко сумуємо через відхід у засвіти видатної талановитої науковця, педагога та організатора науки, яка понад 50 років свого життя віддала напруженій праці на користь нашої України й адресуємо слова підтримки і співчуття родині, друзям, колегам та знайомим.

  Вічна світла пам’ять!

 

Президент ГО «НАН ВО України»,

 д-р мед. н., професор                       акад. Станіслав ТАБАЧНІКОВ

  • Світла та Вічна Память...
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту