Українські та закордонні економісти обговорили питання інтеграції освіти, науки і бізнесу
Українські та закордонні економісти обговорили питання інтеграції освіти, науки і бізнесу
Додано:05/10/2018

 

 

 

Українські та закордонні економісти обговорили питання інтеграції освіти, науки і бізнесу

 21 вересня у Запорізькому національному університеті (далі - ЗНУ) відбулося засідання VII Міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу» за участю українських та міжнародних представників освітньої галузі, експертів-економістів і представників виробництва. Захід традиційно був організований економічним факультетом ЗНУ за підтримки МОН України, Запорізької обласної державної адміністрації, ВГО «Академії наук вищої освіти України», Академії економічних наук України, Всеукраїнської спілки вчених-економістів, а також українських та закордонних вишів: Економічний університет у Катовіцах (Польща), Казахський національний педагогічний університет ім. Абая, Навчальний комплекс Сан-Март-Шавань (Франція) та інші.

Також до участі у науковому зібранні долучилося чимало фахівців, які представляють фінансові установи, виробництво. Варто відзначити, що їхня кількість щороку зростає, адже сучасний бізнес значну увагу звертає на обґрунтовані наукові підходи до вирішення проблем економічного розвитку. Інтегративні процеси все більше охоплюють і галузь освіти, яка орієнтується на потреби сучасного ринку праці, що, у свою чергу, потребує підготовки висококваліфікованих бухгалтерів та економістів. Тож, головними завданнями, які були винесені на опрацювання учасниками засідання круглого столу цього разу стали: проблеми інтеграції освіти, влади і бізнесу, інституційно-інноваційні напрями інтеграційних процесів в Україні та світі, перспективи співробітництва науки і бізнесу, інтеграція науки й бізнесу як основи національного економічного розвитку країни. А також увагу приділили питанням нової траєкторії україно-французького співробітництва у галузі економічної безпеки, ресурсоефективності, розглянули сучасні інструменти управління розвитком підприємств та регіонів.

Гостей і учасників цього широкомасштабного зібрання радо вітали у стінах ЗНУ проректор з наукової роботи Геннадій Васильчук і декан економічного факультету Алла Череп. Зокрема, Геннадій Миколайович, звертаючись до загалу від імені ректорату й особисто ректора університету Миколи Фролова, звернув увагу на зростання чисельності та географії учасників, що свідчить про інтерес представників економічної галузі до означеної теми. Разом із тим, зважаючи на присутність іноземних гостей, зокрема п’ятнадцяти делегатів (3 викладачі та 12 студентів) з навчального комплексу Сан-Март-Шавань, проректор коротко охарактеризував темпи зростання Запорізького національного університету: «ЗНУ на сьогодні найбільший регіональний виш Півдня України, на базі якого ми створюємо відкритий простір європейського університету. Ми знаходимося у процесі об’єднання із Запорізькою державною інженерною академією, що відкриває величезні перспективи для інтеграції. Наразі готові приймати на навчання іноземних студентів з країн ЄС, адже здійснюємо підготовку фахівців за міжнародними стандартами і надаємо їм дипломи відповідного зразка. Наші студенти також цілком підготовлені, аби продовжувати свою освіту у закордонних ЗВО». Він наголосив на тому факті, що засідання круглого столу є демонстрацією досягнень і результатів роботи представників економічного факультету університету, в актуальності та інноваційності діяльності яких можуть переконатися гості вишу. Окрім того, господарі запросили учасників долучитися до активного обговорення нагальних питань економічної галузі.

Декан економічного факультету Алла Череп відкрила засідання круглого столу, підкресливши, що в залі зібралися ті освітяни й фахівці, кому небайдуже економічне становище Запорізького регіону та України. Вона представила учасників наукового зібрання один одному. А згодом коротко ознайомила присутніх із економічною ситуацією в регіоні, перерахувала основні проблеми, які сьогодні разом мають вирішувати представники виробництва і вищої освіти. Вихід зі складного становища фахівці сьогодні вбачають у зростанні сектора малого й середнього бізнесу, й тому велику увагу приділяють розвиткові діяльності бізнес-інкубаторів. Одним із таких структур є бізнес-інкубатор «БІ – Запоріжжя», який функціонує на базі економічного факультету ЗНУ з 2015 року. Його заснування тоді підтримали представники обласної адміністрації та, зокрема, генеральний директор державної організації «Регіональний фонд підтримки в Запорізькій області» Володимир Степаненко, з якими усі ці роки в тандемі співпрацюють представники економічного факультету в галузі підготовки бізнес-інкубантів. Здебільшого, ті є студентами та випускниками цього факультету. Вони демонструють високий рівень знань та генерують цікаві інноваційні ідеї для бізнесу. Талановитій молоді надають тут інформаційну та грошову підтримку для реалізації своїх бізнес-проектів. Зокрема, кошти надходять із регіонального фонду, міжнародного проекту «Битва стартапів» та інших грантових програм, переможцями яких стають учасники бізнес-інкубатора.

До обговорення проблем економічної галузі у регіоні долучилися й інші учасники круглого столу, багато хто з них присутній на його засіданні не вперше. Так, начальник відділу факторів формування бюджету та економічної соціальної сфери Ілона Нестеренко розповіла про формування Стратегії розвитку Запорізької області на 2021-2027 рр. (на основі smart-технологій, інтеграції у науку та зростання соціального сектора економіки). Головний спеціаліст відділу оздоровлення, сімейної гендерної політики та протидії торгівлі людьми Любов Соболева наголосила на необхідності впровадження інтегративних стратегій соціального партнерства за схемою «Влада – бізнес – громадяни».

Особливий інтерес у присутніх на засіданні викликали доповіді гостей з Франції – викладача бухгалтерського обліку, управління фінансами, соціального права навчального комплексу Сан-Март-Шавань Себастьєна Бутена та викладача бухгалтерського обліку, управління, податкової системи малого і середнього бізнесу Жана Еріка Ружье. Вони надали інформацію стосовно економіко-географічного положення Франції та регіону, який представляють – Нова Аквітанія. Зокрема, зазначили, що економіка Франції займає 6-те місце у світі за показниками ВВП, значну частину її при цьому складає виробництво коньяку, зернових та морепродуктів. Також була представлена культурна особливість регіону, у якому розвивається мультиплікаційна та ігрова індустрії, проходять численні фестивалі тощо. Приділили увагу й специфіці освіти в навчальному комплексі Сан-Март-Шавань (м. Ангулем), де функціонує комплекс безперервної освіти і навчаються діти від 3-х до 20-ти і вище років. На 4-х його факультетах (бухгалтерський облік та управління; управління малими та середніми підприємствами; робота та відносини із клієнтами; послуги з охорони здоров’я та робота у соціальній галузі) здобувають вищу освіту за прискореною схемою навчання – за 2 роки. При цьому багато уваги під час освітнього курсу приділяється практиці – вона триває 10 місяців. Відтак, випускник цього вишу є цілком сформованим спеціалістом у своїй галузі. Він одразу розпочинає власну професійну діяльність.

Також гості зачитали лист директора навчального комплексу Сан-Март-Шавань піні Веронік Деспор, яка окреслила напрями співробітництва із 12 ЗВО, з якими співпрацює очолюваний нею заклад, а також запропонувала для подальшого розвитку цікаві для обох наших вишів напрямки роботи: на рівні спільних проектів викладачів, на рівні проектів студентів та заходи, які сприятимуть розвиткові економіки обох країн.

Після цього відбулося обговорення проблем економічної галузі України. З питань співробітництва виступив віце-президент – головний учений секретар ВГО «Академія наук вищої освіти України», академік, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Раду Процюк.

Закликав науковців об’єднати свої зусилля постійний учасник круглого столу – віце-президент Академії економічних наук України, завідувач кафедри обліку та аудиту Приазовського державного технічного університету, професор Микола Бєлопольський. Він наголосив на необхідності створення єдиної наукової концепції, яка стане програмою виходу України з кризи. При цьому за філософську основу запропонував взяти його монографію «Энвироника – наука будущего развития человечества».

До спільного діалогу долучилися й практики галузі. Постійний партнер економічного факультету – директор Запорізького регіонального управління ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» Віктор Остапенко розповів про розширення спектру програм з фінансування малого та середнього бізнесу, представивши нову концепцію кредитування. А також презентував новий фінансовий проект, розроблений спільно із міськрадою – «Електронний квиток у міському транспорті».

У свою чергу, генеральний директор ДО «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» Володимир Степаненко доповів про механізм державної підтримки бізнесу в регіоні та удосконалення програм розвитку малого і середнього підприємництва. Аудитор, медіатор, голова правління Центру медіації та екаунтінгу «Точка зору» Лариса Церетелі докладно розповіла про сучасні проблеми адміністрування податків та вказала на конкретні розробки, створені експертами, стосовно шляхів їх вирішення. Йшлося і про інші питання галузі.

Після засідання учасники мали змогу долучитися до культурної програми, запропонованої представниками економічного факультету.

Також 20 вересня в Запорізькому національному університеті відбулося виїзне засідання Президії Академії наук вищої освіти України. Засідання очолив віце-президент-головний учений секретар,  д-р мед. н., професор Процюк Раду Георгійович. Порядок денний включав питання щодо "Положення  про регіональні відділення АН ВО України ", "Положення про конкурс наукових та методичних видань" та інші. У виїзному засіданні взяли участь академіки фахових відділень: економіки, біології, психології та соціології, історії, математики та інформаційних технологій, фізики.

Було внесено чимало конструктивних пропозицій щодо редагування зазначених вище положень Академії.  Пролунала також подяка на ім'я Президії Академії наук вищої освіти України відносно спрощеної форми щорічного звіту академіків. На засіданні також піднімалося питання проведення звітних зборів (конференції) Академії наук вищої освіти України. Всі присутні одноголосно проголосували за рішення, прийняті у ході цього заходу.

 

Фотогалерея:

https://www.facebook.com/univerzp/photos/?tab=album&album_id=2220965587932822

  • Українські та закордонні економісти обговорили питання інтеграції освіти, науки і бізнесу
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту