В ЗНУ відбулося дистанційне засідання щорічного ХІ міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу»
В ЗНУ відбулося дистанційне засідання щорічного ХІ міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу»
Додано:27/09/2022

Минулий тиждень в ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) завершився визначним масштабним заходом: на базі економічного факультету відбувся ХІ міжнародний круглий стіл «Інтеграція освіти, науки і бізнесу». Попри складні умови воєнного часу в Україні та пов’язаний із цим дистанційний формат проведення заходу, до числа його учасників цього року приєдналася близько 80 представників як національних закладів вищої освіти, так і закордонних. Серед них – Національна академія наук вищої освіти України, Академія економічних наук України, Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара (м. Дніпро), Східноєвропейський університет ім. Рауфа Аблязова (м. Черкаси), Університет Григорія Сковороди в Переяславі, а також заклади вищої освіти Франції, Польщі, Казахстану, Узбекистану – Навчальний комплекс Сан Март Шавань, Вармінсько-Мазурський університет, Економічний університет у Катовіцах, Казахський національний педагогічний університет ім. Абая, Ургенчеський державний університет та інші.

Міжнародний круглий стіл проводився за сприяння програми Європейського Союзу Еразмус+, напрям Жана Моне у рамках проєктів «Диверсифікація сільського туризму через збалансованість та креативність: поширення європейського досвіду в Україні», «Європейська гуманістична візія в управлінні людськими ресурсами» та «Цифровізація економіки в умовах пандемії СOVID-19 як стратегічна платформа розвитку економіки держави», що реалізуються на базі економічного факультету ЗНУ за участі партнерів: Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області, АТ «Ощадбанк», АТ КБ «Приватбанк», АТ «Укрсиббанк», ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «Пологівський олійноекстракційний завод». Укорте міжнародна академічна спільнота зібралася в стінах ЗНУ, аби обмінятися найпрогресивнішими ідеями, разом обговорити бізнес-можливості та створення спільних проєктів у галузях технологічного трансферу та інноваій, що дозволить, попри військовий стан, запобігти значному падінню національної економіки та продовжити розвивати актуальні напрямки бізнесу й виробництва. Головними питаннями, які обговорювалися цього разу, були як вже традиційні, так і нові теми: це – проблеми  інтеграції освіти, науки і бізнесу; інституційно-інноваційні напрями інтеграційних процесів; співпраця освіти, науки й бізнесу заради перемоги України; інтеграція науки і бізнесу як основа національного економічного розвитку; нова траєкторія співробітництва Україна-ЄС у галузі економічної безпеки, ефективності використання ресурсів, сучасних інструментів управління розвитком підприємств і регіонів; формування кластерних і мережевих моделей креативного розвитку сільського туризму в Україні на основі європейського досвіду; Європейські гуманістичні підходи до управління людськими ресурсами.

Відкриваючи захід, до учасників наукового зібрання звернувся проректор з наукової роботи ЗНУ Геннадій Васильчук, який привітав їх від імені адміністрації вишу й, зокрема, ректора Миколи Фролова. Він зазначив,  що цього року круглий стіл відбувається в складних умовах воєнного сьогодення в Україні, яка виборює своє право бути вільною і розвивати власну економіку у співпраці з колегами з Європейського Союзу та інших дружніх держав. Адже сьогодні, в умовах війни з російським агресором кристалізується українська нація та українська наука. Він також вказав на важливість й актуальність щорічних досліджень, які представляють науковці та представники бізнесу у рамках даного круглого столу, й чудову нагоду обмінятися своїм досвідом, аби спільно вирішувати актуальні проблеми виробництва та економіки.

Від імені наукового колективу Національної академії наук вищої освіти України учасників зібрання також привітав її президент, доктор медичних наук, професор Станіслав Табачніков. Він також розповів про історію й етапи розвитку очолюваної ним організації та її стратегічні напрями діяльності. А ще – напередодні Дня працівників освіти передав вітання головній організаторці та ідейній натхненниці цього міжнародного круглого столу, видатній громадській діячці та науковиці – професорці економічного факультету, академіку НАНВО України та Міжнародної академії освіти і науки Аллі Череп – і повідомив про почесні нагороди, якими українська громадськість відзначила її значний внесок у галузь національної освіти, науки, економіки, а також за її особисту мужність та сприяння справі відродження української духовності: це – благословенна грамота з відзнакою, передана від імені Святійшего патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, та позолочений орден Христа-Визволителя від Національної академії наук вищої освіти України.

Від наукової спільноти ЗНУ та себе особисто декан економічного факультету Алла Череп подякувала за почесні нагороди й визнання її заслуг. А також представила учасників круглого столу один одному й окреслила головні завдання зустрічі. У рамках своєї доповіді вона акцентувала увагу учасників на доцільності інтеграції освіти, науки і бізнесу в умовах сучасної російсько-української війни. Коротко зупинилася й на аналізі економічної ситуації в Україні, яка змушена функціонувати в умовах воєнного стану. За період від початку вторгнення військ рф на територію України суттєві втрати відбулися у галузі бізнесу, великий відсоток якого залишився на тимчасово окупованих територіях, зменшилися посівні площі, знизилися загальні темпи виробництва тощо. Уряд здійснює усі необхідні заходи, аби ситуація була контрольованою та створювати можливість для функціонування й розвитку економіки країни. У цих умовах чимало підприємств перемістилися в інші, більш безпечні регіони України, також активно працює ІТ-бізнес, сприяє веденню інформаційної війни тощо. Разом із тим наша країна має чудові перспективи для відновлення, адже українська спільнота сьогодні об’єдналася навколо ЗСУ, науковці та виробничники розробляють технічні засоби, і загалом працюють задля спільної Перемоги!

Під час засідання учасники почули привітання й доповіді колег з інших університетів, у тому числі закордонних: Литовського університету спорту, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Старобільськ), Хмельницького національного університету, Державного університету «Житомирська політехніка» та інших. А своїми ідеями та напрацюваннями у галузі розвитку та трансформації бізнесу в умовах війни поділилися представники банків, митники, виробничники, видавці.

Від Університету Ромериса передала вітання учасникам зустрічі й професорка Жанета Симанавичене, а також представила передовий досвід Литви у галузі розвитку зв’язків між університетами та підприємствами. Окрім іншого, зупинилася на волонтерській діяльності, що спрямована на підтримку України та українців, які тимчасово перебувають у цій дружній країні.

Віцепрезидентка відділення природничих наук Національної академії наук вищої освіти України, професорка кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Валентина Мойсеєнко основну увагу у своїй доповіді «Інституційно-інноваційні заходи здобуття вищої освіти в медичних закладах України» приділила переходу освіти до дистанційного навчання в умовах воєнного стану і презентувала, зокрема, досвід свого ЗВО у галузі впровадження новітніх технологій навчання як от відкриті курси, коуч-тренінги тощо. А ще – зупинилася на нових методиках з використанням різних дистанційних засобів навчання (смартфонів, планшетів) у медичній та економічній галузі, завдяки чому розширюються можливості для спілкування та урізноманітнюються форми роботи. Серед новітніх технологій для створення онлайн-навчального середовища: синхронні онлайн навчальні класи, а також асинхронні форми, до яких може приєднуватися студент у будь-який зручний для нього час, змішані методики, які дозволяють одночасну присутність усіх слухачів на занятті, а ще – залучення різних інтерактивних методів, форм спілкування із відомими фахівцями галузі, сторення банку електронних адрес та інших контактів (деканат), аби тримати зв’язок зі студентами та викладачами. Насамкінець доповіді, науковиця виказала ідею щодо створення спільного проєкту у галузі навчального трансферу та інновацій.

Професор кафедри менеджменту ЛНУ ім. Тараса Шевченка Андрій Колосов акцентував увагу колег, що він представляє вдруге переміщений від початку російської агресії в Україні університет (ще з 2014 року). Попри усі ці події, колектив університету зберігає свій склад, працює задля розвитку національної науки й намагається вирішувати нагальні економічні й управлінські проблеми Також гість представив бачення колег – науковців цього закладу щодо відновлення української економіки в умовах військового стану та після остаточної перемоги над російськими загарбниками: від використання репарацій до актуального менеджменту у галузі управління людськими ресурсами.

Професорка Литовського університету спорту, докторка наук у галузі соціальних наук та менеджменту Регіна Андрюкайтене передала вітання від колег організаторам та учасникам конференції. А також презентувала своє дослідження на тему «Соціально відповідальне управління людськими ресурсами», акцентувавши увагу на доведеному науковцями зв’язку між корпоративною та соціальною відповідальністю і управлінням людськими ресурсами, що сприяє найбільш ефективному, стабільному економічному зростанню.

А от професорка кафедри маркетингу і торговельного підприємництва Хмельницького національного університету Ольга Гончар після привітань на адресу наукового зібрання від імені колективу свого університету, представила напрацювання з теми «Стратегізація наукових досліджень в умовах євроінтеграційного розвитку», в якій зазначила перспективи досліджень  вітчизняних науковців в умовах російсько- української війни та з урахуванням стратегії євроінтеграційного розвитку.

До кола учасників круглого столу долучилася цього дня й декан факультету бізнесу та сфери обслуговування д.е.н., професорка Галина Тарасюк, яка подякувала за можливість взяти участь у такому масштабному заході від імені адміністрації Державного університету «Житомирська політехніка» та себе особисто. Вона представила роботу свого колективу, спрямовану на поєднання науки – освіти – бізнесу, зробивши акцент на перспективах української економіки у галузі зеленого туризму у рамках відбудови мирного бізнесу України після спільної Перемоги!

Професорка, д.е.н., завідувачка кафедри цифрової економіки та бізнес- аналітики ЛНУ ім. Івана Франка, Академік Ірина Шевчук вказала на можливості співпраці між українськими університетами та закордонними вишами. За період, починаючи від початку ковіду-19, ці інтеграційні процеси довели свою ефективність, адже дозволили вистояти і працювати в умовах війни. Окрім цього, спільними зусиллями стало можливим впроваджувати проєкти, спрямовані на функціонування і розвиток національної економіки.

Своїми наробками із присутніми поділилися й представники виробничої галузі: спільне з доцентом Сергієм Івановим дослідження презентував начальник управління підбору, комплектування та розвитку персоналу ПАТ «Запоріжсталь» Сергій Койпиш на тему «Впровадження інтелектуальних інформаційних технологій в управлінні людськими ресурсами на підприємстві металургійної галузі». У доповіді йшлося про нові підходи до розвитку діяльності суб’єктів господарювання в умовах військової ситуації. Саме тут відповідні методи управління людськими ресурсами можуть надати важелі для ефективного розвитку виробництва та бізнесу, управління кар’єрним зростанням та досягнення стратегічних цілей і завдань. Доповідач, зокрема, зупинився на застосуванні ефективних інваріантних методик щодо управління персоналом, які впроваджені на ПАТ «Запоріжсталь» і які дозволили підвищити на 8 % ефективність управління персоналом.

Головний державний інспектор відділу проведення митного аудиту Запорізької митниці Держмитслужби в м. Запоріжжя Євген Карчевський представив дослідження, створене у співпраці з завідувачкою кафедри економічної кібернетики ЗНУ, професоркою Наталією Максишко на тему «Забезпечення вибірковості митного контролю шляхом застосування системи управління ризиками». Під час доповіді він висвітлив діяльність митної держслужби, ризики, з якими стикаються митники у своїй діяльності та запропонував шляхи вирішення нагальних проблем галузі у рамках Концепції управління ризиками.

Свої напрацювання науковій спільноті представили й економісти ЗНУ. Доцентка кафедри міжнародної економіки, природних ресурсів та економіки міжнародного туризму, координаторка міжнародного проєкту Наталя Венгерська. у своїй доповіді «Практичний досвід проєкту Erasmus+ JMM DIRUT у побудові ланцюга «освіта – наука – бізнес – громадськість» зосередилась на реалізації проєкту та досягненнях у галузі розвитку економіки сільського туризму, у рамках якого реалізовується практичний досвід побудови означеного ланцюга зв’язків. Відбувається впровадження європейських досягнень в український досвід, побудова теоретичних кластерних моделей, науковцями ЗНУ розробляються рекомендації для суб’єктів бізнесу (ЗТПП, Департаменту культури і туризму) у галузі розвитку сільського туризму тощо. Реалізовуються й міждисциплінарні зв’язки: екологія-економіка-гостинність-юриспруденція. Був розроблений навчальний курс ««Диверсифікація сільського туризму через збалансованість і креативність: поширення європейського досвіду в Україні», створені підручники, монографії, публікації у фахових виданнях, організовуються конференції та інші заходи. Йшлося також про структуру навчального курсу, участь студентів та викладачів економічного факультету у міжнародній мобільності тощо.

Поділилися своїми думками і здобутками колегами з Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського, який представив на засіданні віце-президент ГО «Національна академія наук вищої освіти України», Академік Юрій Кузнєцов. Він презентував прогностичну модель і можливості потужного економічного зростання для України у темі доповіді «Недалеке майбутнє – якісний перехід від «Індустрія 4.0» до «Індустрія 5.0». Йшлося про використання генетичного підходу для поступового технічного розвитку та виходу України на позиції світового аграрно-промислового лідера через пошук інноваційних підходів, впровадження знань біоніки в індустріальну галузь тощо та загальну трансформацію системи освіти і науки. Це мають, на його думку, бути технології, які не заміщують, а доповнюють людину – головного учасника соціального та економічного прогресу.

Завідувач кафедри маркетингу Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Сергій Касьян, постійний учасник цього круглого столу, від імені наукового колективу свого вишу висловив щиру підтримку організаторам заходу, які сьогодні змушені працювати у важких умовах воєнного сьогодення й думати про перспективи відродження нової України, яка усе сьогодні робить, аби виборювати свої права на сталий вільний розвиток!

Представники Західноукраїнського національного університету – професрка кафедри міжнародної економіки Марія Лизун та Ігор Ліщинський відзначили такі досягення України як подання заявки на вступ до Європейського Союзу. Наразі урядовці і науковці мають об’єднати свої зусилля, а саме як це зробити – презентували у доповіді на тему «Євроїзація Словацької республіки – контекст потенційної інтеграції України до ЄС».

Докторант (PhD) економічного факультету ЗНУ Денис Рева підготував публічну доповідь на тему «Доктрина капітуляції Російської федерації у програші війни в Україні і виплата репарації громадянам України і не тільки (2014-2022 роки до 2108 року), яка викликала жваве обговорення у колі наукової спільноти. Він представив розрахунки, які має відшкодувати уряд рф, аби у повному обсязі компенсувати втрати української економіки та контингенту населення за цей період: у кінцевому результаті вони можуть скласти 306 трильйонів доларів у валюті США.

До виступів знаних науковців також приєдналася студентська молодь. Волонтерка-координаторка Транзитного хабу «Я – Херсон» Сніжана Осовська презентувала соціальну співпрацю закладів освіти з волонтерськими організаціями. У рамках круглого столу також відбулися тематичні дискусії, учасниками яких були не лише відомі науковці й професіонали своєї галузі, а також і студенти економічного факультету, які запропонували власні інноваційні ідеї та підходи для вирішення проблем національної економіки та створення її гнучкого середовища.

Насамкінець засідання Алла Череп відзначила, що 23-27 вересня на території Луганської та Донецької області відбуватимуться псевдорефирендуми. Натомість мешканці цих територій та тимчасово окупованих міст постійно виходять на мітинги протесту з українськими прапорами і демонструють свої переконання бути українцями. Також і українські науковці мають бути одностайними у своїх переконаннях, інтегрованими у рамках загальної української науки і разом сприяти підтримці української економіки, аби працювати задля спільної Перемоги! Усі учасники круглого столу також висловили готовність об’єднати свої зусилля у рамках спільних досліджень та проєктів, аби працювати на загальне благо й розвиток національної економіки, яка сьогодні має бути як ніколи соціально відповідальною в управлінні людськими ресурсами. А ще – виказали сподівання, що незабаром, після здобуття Перемоги Україною, зустрінуться разом безпосередньо на території ЗНУ та його економічного факультету.

 

 

 

  • В ЗНУ відбулося дистанційне засідання щорічного ХІ міжнародного круглого столу «Інтеграція освіти, науки і бізнесу»
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту