Відбулася Звітна річна конференція Всеукраїнської громадської організації «Академія наук вищої освіти України»
Відбулася Звітна річна конференція Всеукраїнської громадської організації «Академія наук вищої освіти України»
Додано:29/12/2018

 

 

 

 

22 грудня 2018 року на базі Національної академії внутрішніх справ відбулася Звітна річна конференція Всеукраїнської громадської організації «Академія наук вищої освіти України» (далі – Академія або АН ВО України), яка є однією з найбільш потужних громадських організацій у галузі освіти і науки.

(фото з конференції)

У заході взяли участь: Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, доктор медичних наук, професор Ольга Вадимівна Богомолець; радник-представник Програми міжнародного співробітництва ветеранів-миротворців ООН при Верховній Раді України, перший заступник голови Національної Ради України "Блакитні берети ООН" Олексій Федорович Рижков; член Президії АН ВО України, академік Дмитро Власович Степовик – доктор богословських наук, доктор мистецтвознавства, доктор філософії, котрий від імені Святійшого  Патріарха Філарета вручив церковні нагороди, а також провідні науковці і вчені України, керівники науково-дослідних установ, молоді вчені, представники ЗМІ, громадські діячі та ін.  На Звітну річну конференцію зібралося 142 делегати, 46 новообраних дійсних академіків та 15 членів-кореспондентів.

На початку зібрання усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять академіків, які померли в 2018 році (Боднара П.М., Боголіб Т.М., Грицаєнко З.М., Михайленка В.Є., Михайлина І.Л., Паращука Ю.С.).

Звітна річна конференція викликала значний інтерес серед наукової і освітянської спільноти України та низки інших країн. Свідченням цього є те, що захід відвідали запрошені гості з Республіки Молдова, Грузії, Польщі та інших держав. 

Із привітальним словом до учасників і гостей Конференції звернувся Президент Академії  – доктор медичних наук, професор, академік Табачніков Станіслав Ісакович, який наголосив, що система освіти і науки в Україні, у зв’язку зі змінами у соціально-політичній та економічній сферах, перебуває у процесі свого реформування. Крім того, ефективне функціонування сучасного суспільства та державних інституцій неможливе без збалансованої системи освіти і науки, удосконалення якої відбувається під впливом власне національних та інтеграційних процесів, що в цілому і спрямовують розвиток та процвітання нашої держави.

У своїй промові проф. Табачніков С.І. підкреслив, що завдяки таким заходам вітчизняні науковці та освітяни мають змогу висвітлити результати власних досліджень, ознайомитися зі здобутками передових наукових шкіл України, взяти участь у дискусіях, обмінятися досвідом, познайомитися з високоповажними освітянами та науковцями. Він подякував гостям та делегатам конференції, що знайшли можливість бути присутніми на цьому заході, а також висловив теплі слова вдячності ректорові Національної академії внутрішніх справ, генералу поліції другого рангу, акад. Чернєю  Володимиру Васильовичу та очолюваному ним колективу за сприяння в організації і проведенні Звітної річної конференції АН ВО України.

Зі змістовною доповіддю до аудиторії виступила Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Вадимівна Богомолець, яка зазначила, що саме освіта і наука є рушієм розвитку будь-якого суспільства, і щоб забезпечити найкращу освіту, потрібно впроваджувати інновації, брати найкраще з традиційних моделей і надавати доступ до провідних напрацювань сьогодення та  важливі кроки слід зробити для того, щоб освіта у вітчизняній вищій школі могла відповідати нагальним потребам країни і сучасному міжнародному рівню.

 У ході роботи Конференції також мав слово перший заступник голови Національної Ради України "Блакитні берети ООН" Олексій Федорович Рижков, який високо оцінив роботу Президії АН ВО України на чолі з її головою – Президентом Академії, доктором медичних наук, професором С.І. Табачніковим.

Щодо звіту Президії про науково-організаційну діяльність за 2018 рік (це питання було в порядку денному конференції), то слід зазначити, що ВГО «Академія наук вищої освіти України» є дієвою і, засновуючись на традиціях та здобутках, закладених її Першим Президентом акад. Дубиною Миколою Івановичем, активно функціонує і нині. На цьому акцентували увагу у своїх доповідях віце-президенти фахових наукових відділень (академіки: Бобровник С.В., Говоров П.П., Мойсеєнко В.О., Погребенник В.Ф.) та віце-президент з наукової роботи, акад. Кузнєцов Ю.М.

Справді, за 2018 рік було зроблено чимало: удосконалення нормативно-правових документів Академії і приведення їх у відповідність з чинним законодавством України; звернення до міністра освіти і науки України Л.М. Гриневич з пропозиціями щодо захисту кандидатських та докторських дисертацій; видання англомовної версії «Науково-інформаційного вісника»; активізовано міжнародну діяльність АН ВО України з метою забезпечення якнайширшої участі її дійсних членів у зарубіжних, наукових, громадських та культурних організаціях (Греція, Грузія, Республіка Молдова, Польщі та ін.); подальше піднесення престижу членства АН ВО України та виведення Академії на загальноєвропейський і світовий рівень; проведення за прямою участю Президії Академії 7 міжнародних науково-практичних конференцій; виїзні засідання Президії АН ВО України за участю Першого віце-президента-головного ученого секретаря , акад. Процюка Р.Г. до міст: Ужгород, Умань, Запоріжжя, Чернігів; проведення щорічного конкурсу на краще видання року; розроблення ескізу медалі імені І. Огієнка, який був запропонований віце-президентом з питань архіву, регламенту та справочинства акад. Ляхоцьким  В.П.  і схвалений Президією АН ВО України (від 25.09.2018 р., протокол № 3). До речі, щодо нагород, то церковні ордени, відзнаки від Академії соціального управління, академічні медалі, Почесні грамоти, дипломи лауреатів конкурсу на найкраще видання року були урочисто вручені шанованим і поважним учасникам зібрання, а новообраним академікам та членам-кореспондентам видано дипломи та посвідчення.

В обговоренні звіту про науково-організаційну діяльність за 2018 рік узяли участь гості, віце-президенти і члени Академії. Слід особливо відзначити внесок таких академіків: Процюка Р.Г., Гусарєва С.Д., Говорова П.П., Бобровник С.В., Вербицького В.В., Вороб’я П.А., Вірної Ж.П., Гічуна В.С., Зозулі І.С., Зубка М.І., Карповського В.І., Ковальчука І.П., Кожиної Г.М.,  Кузнєцова Ю.М., Мельника О.П., Мосенкіса Ю.Л., Вербицького В.В., Лісового В.М., Ляхоцького В.П.,  Омельянчик Л.О., Погребенника В.Ф., Стецюка В.В., Чернєя В.В., Череп А.В., Харченка Є.М.,  Шакуна В.І., Шостака А.В., Шатрова Р.В., Баль-Прилипко Л.В., Шевчук С.В. та ін.

За результатами Конференції було прийнято її Ухвалу, у якій зазначалося:

1. Оцінити діяльність Президії Академії та її Апарату у 2018 році «задовільною».

2. Затвердити результати виборів нових дійсних членів Академії. Затвердити список нагороджених та протокол конкурсу на краще видання року.

3. Схвалити організаційно-правові заходи, здійснені Президією впродовж  року, спрямовані на збереження стабільності діяльності Академії й активізації роботи її відділень, унормованість структури й оптимізацію діяльності. Продовжити роботу над створенням і розвитком в Академії регіональних наукових центрів та обласних наукових відділень (Понтійського та інші). Організовувати та проводити в різних регіонах країни конгреси, форуми, симпозіуми, науково-практичні конференції з міжнародною участю, круглі столи, наукові читання, семінари тощо, присвячені патріотичному вихованню громадян України, багатству української мови, її спроможності обслуговувати всі сфери життєдіяльності держави і суспільства, осягам вітчизняних літератури, культури й мистецтва. 4. Звернути увагу державних інституцій, навчальних закладів, наукових установ України  тощо на неухильне дотримання 10-ї статті Конституції України та роз'яснень Вищого Конституційного суду України щодо державного статусу української мови, протидію обмеженню функціонування державної мови.

5. Клопотати перед органами державної влади щодо надання Всеукраїнській громадській організації «Академія наук вищої освіти України» статусу Національної без пільг та фінансування з Державного бюджету України.

6. Затвердити пропозиції академіків щодо створення Асамблеї академій України.

7. Дійсним членам Академії повсякчас пропагувати українську національну й державницьку ідеї, ідеал соборності земель України, давати відсіч антиукраїнським акціям і провокативним висловлюванням, мобілізувати громадську думку на захист Батьківщини, її духовності та культури. Сформувати першочерговий план видань Академії, що включав би праці відповідного спрямування авторитетних учених минулого, наших академіків та почати його реалізацію.

Наприкінці заходу Президент Академії, акад. Табачніков С.І. ще раз подякував усім присутнім за конструктивну і плідну роботу у конференції; привітав із прийдешніми Новорічними та Різдвяними святами; побажав усім у Новому наступаючому 2019-му році міцного здоров’я, мирного неба, сімейного затишку, творчої наснаги, подальших професійних здобутків на науково-педагогічній ниві, й запевнив, що ВГО «Академія наук вищої освіти України» не залишається осторонь реформ, які відбуваються в вітчизняній системі освіти і науки, завершення цих перетворень потребує копіткої роботи, неабиякої консолідації зусиль та згуртованості наукової і освітянської спільноти України. Адже лише в діалозі та співпраці можливо сприяти покращенню розвитку наукових досліджень та удосконалення на цій основі освітнього процесу у вишах України!   

 

 

Президія та Апарат
ВГО «Академія наук вищої освіти України»

  • Відбулася Звітна річна конференція Всеукраїнської громадської організації «Академія наук вищої освіти України»
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту