Вітання Леоніду Товажнянському з Ювілеєм!
Вітання Леоніду Товажнянському з Ювілеєм!
Додано:09/05/2023

26 квітня 2023 р. академіку НАН ВОУ екс-голові Східного Наукового Центру Академії, доктору технічних наук, екс-ректору НТУ «ХПІ», професору Товажнянському Леоніду Леонідовичу виповнилось 90 років. Він вніс суттєвий вклад у розбудову системи освіти та науки України. Протягом 14 років Леонід Леонідович виконував обов’язки ректора, 34 роки виконував обов’язки проректора, з 2015 року він радник ректора, голова вченої ради Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Леонід Леонідович є лідером вітчизняної освіти та науки, організації наукових досліджень та підготовки кадрів вищої кваліфікації для України. Він ініціатор використання в навчальному процесі новітніх методів навчання, інформаційних освітніх технологій, широко впровадження обчислювальної техніки для підготовки кваліфікованих фахівців для України.

Протягом багатьох років проф. Л.Л. Товажнянський знаходиться на передових стратегічних позиціях розвитку вищої освіти, вніс значний вклад у розбудову наукового потенціалу науки України, Харкова та НТУ «ХПІ». Під його координацією створені експериментальні установки НДПКТІ «Молнія», які не мають аналогів у Європі і увійшли до Міжнародного реєстру випробувального обладнання, є базовими для виконання досліджень зі створення зразків сучасного озброєння на основі використання електромагнітних хвиль, а також захисту військової техніки та атомних електростанцій від електромагнітної зброї. Під його керівництвом в інституті «Іоносфера» ХПІ розвиваються дослідження з проблем управління параметрами окремих ділянок космічного простору, створення іоносферної моделі для використання загоризонтної радіолокації. Леонід Леонідович вніс суттєвий вклад у розробку озброєння та підготовку офіцерів для Збройних сил України на підприємствах концерну «Бронетехніка».

Проф. Л.Л. Товажнянський є дійсним фундатором розбудови національної науки, він координує подальший розвиток близько 40 наукових шкіл НТУ “ХПІ”. Є засновником наукової школи з процесів тепло та масообміну, очолив створення та впровадження у виробництво унікальної конструкції пластинчатого теплообмінника для колон синтезу аміаку, розробку автоматизованої системи проектування теплообмінних апаратів на заводі „Павлоградхіммаш". Він автор методу термодинамічного аналізу об’єктів з метою підвищення їх тепло ефективності, Леонід Леонідович розробив методику створення томливо-енергетичних балансів Харківської області. Наукові дослідження професора Товажнянського Л.Л. проводять спільно з вченими Великобританії, Бельгії, Франції. На базі досліджень наукової школи створено більш ніж 2500 теплопунктів, які установлені  в 18 областях України. Він автор біля 600 наукових праць, серед яких понад 35 монографій та підручників. Як науковий керівник Леонід Леонідович підготував 6 докторів та 19 кандидатів наук.

Проф. Л.Л. Товажнянський зробив значний внесок у створення нового переліку спеціальностей, прийняття НТУ «ХПІ» в Альянс університетів за демократію; Асоціацію європейських університетів. НТУ «ХПІ» підтримує стосунки з 67 вищими навчальними закладами й фірмами світу. Здійснив наукове керівництво 7-х міжнародних грантів.

Проф.Л.Л.Товажнянський брав участь у проектуванні та будівництві 3-х навчальних корпусів, палацу спорту, двох гуртожитків, їдальні, спортивної бази в Алушті, науково-дослідного комплексу інституту “Молнія”, видавничого центру. Він ініціатор будівництва книгосховища фундаментальної бібліотеки на 2 млн. томів.

Проф. Товажнянський Л.Л. є дійсним лідером професорсько-викладацького складу НТУ "ХПІ",  займає активну позицію у суспільному житті України, виступив як ініціатор розробки концептуальної  моделі організації території Харківської області на базі проекту Закону України «Про територіальний устрій України». Визначая громадсько-політичну діяльність та заслуги перед територіальною громадою міста Харкова,  в 2011 році присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова».

Віддаючи належне заслугам академіка Товажнянського Леоніда Леонідовича перед освітою і наукою України Президія НАН ВОУ нагородила шановного Леоніда Леонідовича вищою нагородою НАН ВОУ – орденом Святого князя Володимира, який вручив йому віце-президент НАН ВОУ академік П.П. Говоров.

Вітаємо шановного Леоніда Леонідовича з цією нагородою і бажаємо здоров’я та нових успіхів во славу освіти і науки України.

  • Вітання Леоніду Товажнянському з Ювілеєм!
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту