Всеукраїнська науково-практична конференція “Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі”
Додано:04/12/2013

12 листопада 2013 року члени відділення філології та мистецтвознавства Академії наук вищої освіти України разом з кафедрою культури української мови провели в Національному педагогічному університеті імені М. Драгоманова велике свято рідної мови – Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі”.

Ця подія була присвячена Дню української писемності та мови, а також 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка – “нашого дорогого скарбу, коштовного самоцвіту українського”.

На початку прозвучала пісня “Мова єднання”, яку виконала студентка IV курсу Інституту мистецтв Кренько Юлія.

Пісню “Мова єднання” виконує студентка IV курсу Інституту мистецтв Кренько Юлія

 

Самих лише пісень, віршів на честь української мови замало для її відображення. Українська мова має бути не тільки святковим атрибутом, що його дістають зі сховків із нагоди якихось урочистостей, а щоденним знаряддям роботи нашого розуму й серця, формою прояву інтелектуальних здібностей та творчих сил, усієї нашої духовної сутності.

Утвердження рідної мови – це щонайактивніше послугування нею в щоденному вжитку, це органічне звернення до неї як до єдиного джерела вияву своєї особистості.

З великим чуттям слова – ваговитого, літературного, продуманого, насиченого, що проникає в саму душу, звернувся до учасників свята ректор Національного педагогічного університету імені М.Драгоманова, академік НАПН України, член-кореспондент НАН України, академік Академії наук вищої освіти Україи, доктор філософських наук, професор Віктор Петрович Андрущенко, який докладно розповів про роль мови у професійній діяльності педагога. Віктор Петрович зауважив, що в педагогічному університеті всі без винятку студенти мають знати й послуговуватися українською літературною мовою.

Віктор Петрович Андрущенко

Вела конференцію завідувач кафедри культури української мови, професор, академік АНВО України Світлана Володимирівна Шевчук. Вона вміло, доречно цитувала вислови про українську мову перед кожною доповіддю.

Світлана Володимирівна Шевчук

 

Прозвучала пісня у виконанні бандуристів під орудою заслуженого артиста України Валентини Яківни Петренко, якій потім ректор вручив подяку за дбайливий розвиток творчих здібностей студентів і неоціненну допомогу в підготовці та проведенні конференції.

Валентина Яківна Петренко

Найбільші надії щодо збереження української мови, піднесення престижу в Україні та в усьому світі, зміцнення її статусу та поліпшення її стану ми, старше покоління, покладаємо на нашу памолодь.

Мова – золото-пшениця

Слів – як зерен на току

Не вмістити цю скарбницю

В товстелезнім словнику.

З цікавою доповіддю виступила студентка IV курсу Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Анастасія Мірошніченко “Болять мені Шевченкові слова”. Вона зробила практичний аналіз золотого 20-книжжя (йшлося про 1-ий том 20-томного тлумачного словника української мови).

Анастасія Мірошніченко

Потім учасники свята переглянули презентацію “Тарас Шевченко”, а Виноградова Габріель прочитала вірш “Зоре моя вечірняя”.

Напередодні свята кафедра культури української мови провела конкурс “Знавець української мови”, у якому взяли участь 46 студентів.

I місце посіли – Тригуба Олена (Інститут української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка), Зубрейчук Олена (Інститут соціальної роботи та управління), Крамаренко Людмила (Інститут управління та економіки освіти)

II місце – Шевчук Зоряна (Інститут політології та права), Коркодим Ольга (Інститут соціальної роботи та управління).

III місце – Стуженко Владислава (Інститут філософської освіти та науки), Андреєва Тетяна (Інститут іноземної філології), Кулумбегова Інга (Інститут іноземної філології).

Нагороджував переможців та призерів грамотами та цінними подарунками проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних інститутів Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, доктор історичних наук, професор Богдан Іванович Андрусишин, який потім виступив з доповіддю “Мова як один із атрибутів держави”.

Богдан Іванович Андрусишин

Після нагородження прозвучала пісня “Україна – ромашковий край” у виконанні тріо “Зірнички”.

Тріо “Зірнички”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З цікавою доповіддю “Іноземні інтернет-ресурси з вивчення української мови” виступив проректор з дистанційної освіти та інноваційних технологій навчання Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, академік АНВО України, доктор фізико-математичних наук, професор Анатолій Петрович Кудін.

Анатолій Петрович Кудін

Під час свята прозвучала пісня “Повій, вітре, на Вкраїну” у виконанні студента Інституту мистецтв Богдана Котляра.

Богдан Котляр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зі змістовними доповідями виступили також голова осередку “Просвіта” Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, академік АН ВО України, кандидат фізико-математичних наук, професор Горбачук Іван Тихонович та професор кафедри сучасної української мови Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік АН ВО України, доктор філологічних наук Мосенкіс Юрій Леонідович.

Горбачук Іван Тихонович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мосенкіс Юрій Леонідович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Попри всі наймодерніші й швидкісні інформаційні системи, основною одиницею інформації залишається живе людське слово, яке несе в собі не лише зміст і значення, але й духовну енергію, оскільки його носієм є людина як духовна істота.

Уже кілька років поспіль у святковому заході бере участь доктор філологічних наук, академік АНВО України, професор кафедри української мови Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова Леута Олександр Іванович, який цього разу виголосив доповідь “Сучасні комунікативні технології та мовознавство”.

Леута Олександр Іванович

Нову періодизацію інформаційного суспільства обґрунтував кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член національної спілки журналістів України Забіяка Іван Михайлович.

Забіяка Іван Михайлович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У конференції брали участь викладачі, аспіранти та студенти багатьох навчальних закладів України:

  • Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  • Національний авіаційний університет
  • Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
  • Національний університет харчових технологій
  • Національний університет «Києво-Могилянська академія»
  • Національний університет цивільного захисту України (Харків)
  • Національний технічний університет України «КПІ»
  • Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця
  • Національний університет харчових технологій
  • Національна академія статистики, обліку та аудиту
  • Національний університет біоресурсів та природокористування України
  • Університет сучасних знань
  • Донецький національний технічний університет
  • Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара
  • Івано-Франківський національний медичний університет
  • Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Східноєвропейський (Волинський) національний університет імені Лесі Українки
  • Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
  • Національний університет садівництва
  • Ізмаїльський педагогічний інститут
  • Київський регіональний центр оцінювання якості освіти
  • Спеціалізована школа І–ІІІ ступенів № 246 м. Києва з поглибленим вивченням англійської мови
  • ЗОШ № 80 м.Києва

Насамкінець учасники конференції висловили своє враження від свята.

На сьогодні вже чимало зроблено задля утвердження на вседержавному рівні рідного нашого слова, піднесення його статусу та поліпшення функціонування. Проте незрівнянно більше треба ще нам зробити!

Адже доля нашої мови, так само, як і всієї Української держави, залежить тільки від нас самих, від нашої духовної висоти, патріотизму, національної свідомості.

Тож єднаймо зусилля в праці задля її убезсмертнення! Вірмо в розквіт нашої рідної мови і своєю діяльністю наближуймо його, продовжуймо свій історичний хід із рідним словом на вустах.

 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту