Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
Додано:01/06/2016

«Твій вибір – твоя дорога, НУБіП України – твоя перемога!» - з таким гаслом святкував своє 118-річчя Національний університет біоресурсів і природокористування України.

У наймальовничішому куточку Києва – Голосієві – знаходиться університет, який понад століття тримає найвищий рейтинг серед навчальних закладів столиці. Бо навчатися сюди йдуть за покликом душі, ті, хто любить рідну землю й усе, що на цій землі живе.

День народження університету – це величне свято не лише для десятків тисяч студентів і викладачів, а й для 150 тисяч випускників вишу.

Студентське містечко вирує-піниться барвистим святом: фіолетово-чорні мантії професури, жовто-блакитні квітки-згарди, українське національне вбрання, концертні костюми, різнобарвні футболки (кожен факультет мав свій колір), білі халати майбутніх лікарів ветеринарної медицини… Прапори, музика, майстер-класи з усіляких ремесел, наїдки й напої від кожного підрозділу з усіх куточків України…

Професори й викладачі, шикуйтеся за мною по двоє! - командує ректор університету Станіслав Ніколаєнко. І врочиста колона рушає до Алеї слави. – Світом правлять дві сили: сила шаблі і сила розуму. Шабля сильніша, але сила розуму завжди перемагає!, - каже ректор, відкриваючи пам’ятники фундаторам університету, видатним вченим, які зробили великий внесок у розвиток науки.

Під військовий оркестр 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ спадають покривала з погрудь перших чотирьох з них: першому деканові сільськогосподарського відділення Київської політехніки, від якого й пішов славетний університет, Миколі Чирвинському,  основоположнику зоотехнічної науки, першому ректорові об’єднаної Української сільськогосподарської академії, доктору сільськогосподарських наук, професору, академіку Павлу Пшеничному, засновнику спочатку лісового відділення, згодом лісоінженерного факультету Київського сільськогосподарського інституту Євгену Алексєєву та  видатному вченому в галузі машинобудування та сільськогосподарської механіки, професору Петру Василенку.

Нехай це святе місце буде нагадуванням кожному з нас, як треба працювати і любити свій університет, свою Україну, з якою наполегливістю і силою волі долати перешкоди на шляху до визнання, - наголосив ректор. - Адже лише в напруженій праці, творчому науковому пошуку відродимо Україну, виведемо її в число передових країн світу.

Почесний президіум НУБіПу відкриває оновлений університетський Ботанічний сад, де на 53 гектарах міститься унікальна науково-дослідницька база, представлена всіма регіонами України. «Ми розуміємо, що наша країна переживає зараз не кращі часи, - говорить  заступник міністра аграрної політики й продовольства Олена Ковальова, - Перед нами стоять виклики в галузі земельної реформи, якості й безпеки продукції, відкриття нових ринків і забезпечення внутрішнього. Але найбільшою цінністю є людський ресурс, кадри, від яких залежить майбутнє АПК», — зазначила Олена Ковальова.

Серед почесних гостей були міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич, голова Київської обласної ради Ганна Старікова, голова Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Наталія Бондар  та багато інших не менш видатних людей.  Не обійшлося й без вагомих подарунків. Президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса вручив університету сертифікат на 100 тисяч гривень, а директор департаменту Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Олександр Краснолуцький – сучасне геодезичне обладнання для підготовки землевпорядників. Всі вони зазначали, що випускники університету є безцінними кадрами на ринку праці.

У цей же день своє 90-річчя відсвяткувала кафедра військової підготовки університету. Урочисті заходи зібрали колектив кафедри, багатьох її випускників, студентів 9 навчальних і курсантського взводу, численних гостей. На життєвому шляху цієї кафедри – героїчні й трагічні сторінки. Саме студенти й викладачі цієї кафедри в влітку 1941 року сформували передній південний  край першої лінії оборони Києва й тримали її 72 дні! Як сьогодні їх нащадки тримають лінію оборони на сході нашої країни. Вражаючою була демонстрація навиків курсантів кафедри: гучні постріли, смуга перешкод, димові шашки та неймовірні бойові прийоми, які змушували затамувати подих.

День народження університету став справжнім фестивалем-виставкою усіх навчальних підрозділів флагмана агробіологічної освіти України, кожен презентував свої досягнення в різних сферах господарства. Навчально-методична література, експонати птахів та звірів, геодезичні прилади, роботи, соленоїдний двигун, двохфазна сушилкова система, писанки, ліплення, 3D принтер, ебру (малюнки на воді), перетягування линви, командні ігри чекали на всіх бажаючих!

Аграрний сектор тримає сьогодні всю економіку України. Але науково-технічний прогрес, четверта промислова революція ставить перед нами нові завдання. Тому наше спільне завдання – зробити Україну найбагатшою, найпотужнішою державою світу. І ми цього досягнемо: якісними навчанням, дослідництвом, плідними зв’язками з бізнесом, розвитком науки, інноваціями, патріотизмом і натхненною працею вчених і студентів!, - проголошує ректор університету Станіслав Ніколаєнко, - У нашого науково-педагогічного колективу є чітка стратегія розвитку, яка носить назву «Голосіївська ініціатива – 2020». Ми ставимо завдання увійти в п’ятірку кращих університетів України, мати визнання серед вишів світу. Наша alma mater динамічно розвивається, і в цьому русі я бажаю всьому колективу досягнення задекларованих цілей, щастя, міцного здоров’я і всіляких гараздів.

«Люди мають бажання розвивати нашу країну як аграрну, яка буде здатна нагодувати мільйони людей у всьому світі. Головне, щоб підготовка висококваліфікованих кадрів для АПК стало одним з пріоритетів для держави», - каже заступник завідувача кафедри конярства та бджільництва Людмила Зламанюк.

Столи ломилися від українських страв і усяких смаколиків: сало, м'ясо, вареники, хліб, сіль, каравай, пиріжки й навіть власний університетський квас… «Ви берете до рук яблуко, а там що? Гусінь! Наше завдання зробити так, щоб плід вцілів без обробки хімічними препаратами. Чому б не застосовувати живий захист, наприклад, жучки-сонечка, які живляться попелицями? І таких методів у нас чимало! А ще треба підвищити якість продукції, врожайність – тут нам допоможуть біотехнології» - коментує Людмила Ющенко, заступник декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, - «Ми за те, щоб екологічної рослинності було якомога більше. Купа городини і промислових культур потребують захисту від колорадського жука, лучного метелика, яблуневої плодожерки, кукурудзяно-степового метелика тощо. А, отже, випускники нашого університету не залишаться без роботи».

Не лише від плодів залежить якість продуктів харчування. Відповідальність за корисність їжі, яку ми вживаємо, бере у свої руки факультет харчової промисловості університету, якому виповнилося 15 років. «Від лану - до столу», - ось характеристика цього факультету. В 90-ті роки Україна стала незалежною й почала впроваджувати власні стандарти, технології, плідно працювали науковці, бізнесмени відкривали нові підприємства. «Ми - саме той стіл, у якого є харчові технології, контроль якості готової продукції. За нашими технологіями працює багато підприємств України», - запевняє декан факультету харчових технологій та управлінні якості продукції АПК, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко, - «Такий факультет у країнах Європи знаходиться в аграрних вузах. Все логічно: якість ґрунтів, кормів, здорова худоба і результат – безпечна продукція».

Університет є унікальним навчальним закладом, осердям наук про життя. Тут готують тваринників і фахівців з аквакультури, агрономів і лісівників, юристів і економістів, лікарів ветеринарної медицини та інженерів-механіків, фахівців з інформаційних технологій та соціальних педагогів, землевпорядників і менеджерів, філологів та будівельників, всього – за 32 бакалаврськими напрямами і 54 магістерськими.

А потім був гала-концерт художньої студентської творчості «Голосіївська весна-2016», який відкрила творча команда факультету конструювання і дизайну. Родзинкою програми став виступ гостей із Вроцлава із прекрасною сальсою. А потім були і тарантелла, і іспанські ритми, і індійський танець, і танго пристрасті. Національний університет біоресурсів і природокористування України радо чекає на вступників, майбутніх спеціалістів!

 

Анастасія Шапоренко, Наталя Плохотнюк – спецкореспонденти газети «Хрещатик»;  

фото – Григорій Кубланов

 

http://nubip.edu.ua/node/22850

http://nubip.edu.ua/node/22905

http://nubip.edu.ua/node/22888

http://nubip.edu.ua/node/22859

  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
  • Випускники НУБіП України – одні з найцінніших на ринку праці!
 

Шановні користувачі, з метою уникнення розповсюдження спаму та реклами, просимо Вас авторизуватися через профіль в соціальних мережах.

Це не займе багато часу, та не потребує заповнення жодних форм. Дякуємо за розуміння!

Увійти використовуючи пофіль:
Створення сайту: DoSites.Net
На початок сторінки Карта сайту